Izvor: B92, 18.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jesen Petersen: Rigoroznije mere

Priština -- Seren Jesen Petersen kaže da će posle izbora biti preduzimane energične mere protiv svih koji ometaju povratak izbeglica.

Šef UNMIK je u intervjuu za "Špigl" rekao da će uskoro i on imati ovlašćenja slična onima kakve u Bosni i Hercegovini ima međunarodni predstavnik Pedi Ešdaun, koji može da sa političkih pozicija uklanja lokalne političare koji su protivnici reformi.

Na pitanje da li to znači da će moći da traži povlačenje i tako popularnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vođa kakav je Hašim Tači, Petersen je rekao da o konkretnim osobama neće da govori. "Možete biti sigurni da ćemo koristiti strože mere, i to protiv svih. Postoje i među srpskom manjinom političari koji blokiraju povratak Srba, kao što ih ima na albanskoj strani. Ni jedni ni drugi ne žele da Kosovo uspe kao multietnička zajednica. Ja ću ubuduće biti ovlašćen da to sprečim", rekao je Petersen.

UNMIK je u ponedeljak izdao i saopštenje u kom se navodi da je Soren Jesen Petersen, šef UNMIK, uznemiren negativnom kampanjom među Srbima, odnosno time da se kosovski Srbi odvrate od učešća na izborim. "Tokom poslednja dva dana videli smo saopštenja i akcije koje imaju za cilj da spreče kosovske Srbe da glasaju. To je neprihvatljivo. Pravo na glasanje je suštinsko u demokratskom društvu. Aktivno obeshrabrivanje ljudi da iskoriste ovo osnovno pravo je antidemokratsko", navodi se u saopštenju UNMIK.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.