Jermenija priznaje teritorijalni integritet Azerbejdžana, uključujući Karabah - premijer

Izvor: Vostok.rs, 22.Maj.2023, 19:51

Jermenija priznaje teritorijalni integritet Azerbejdžana, uključujući Karabah - premijer

  Jerevan priznaje teritorijalni integritet Azerbejdžana, koji uključuje Nagorno-Karabah, pod uslovom da se obezbedi bezbednost njegovog jermenskog stanovništva, rekao je jermenski premijer Nikol Pašinjan na konferenciji za novinare u ponedeljak.
„Jermenija priznaje teritoriju Azerbejdžana od 86.600 kvadratnih kilometara, pod pretpostavkom da je Azerbejdžan voljan da prizna teritorijalni integritet Jermenije od 29.800 kvadratnih kilometara. Teritorija Azerbejdžana od 86.600 kvadratnih kilometara uključuje Nagorno-Karabah, ali želimo da istaknemo da je pitanje prava i bezbednosti Jermena iz Nagorno-Karabaha treba razgovarati između Bakua i Stepenakerta“, rekao je Pašinjan. Takođe je zatražio međunarodne garancije za bezbednost i prava Jermena koji žive u Nagorno-Karabahu, izražavajući zabrinutost da bi bez njih Azerbejdžan navodno mogao da izvrši etničko čišćenje u regionu.  

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Jermenija spremna da prizna Nagorno-Karabah kao dio Azerbejdžana pod određenim uslovima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Maj.2023

Jermenija je saopštila da je spremna da prizna spornu regiju Nagorno-Karabah kao dio susjednog Azerbejdžana pod određenim uslovima, što je kompromis koji bi mogao pomoći da se okonča višedecenijski sukob i oživi osiromašeni region. Jermenski premijer Nikol Pašinijan rekao je na konferenciji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.