Jeremiću milioni pre glasanja u UN

Izvor: B92, 06.Jul.2012, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremiću milioni pre glasanja u UN

Beograd -- Vlada je prvih 2, 9 miliona dolara opredelila 15 dana pre izbora Vuka Jeremića za predsedavajućeg generalnom skupštinom UN.

To je trošak samo za ovu godinu, dok za 2013. novac bi trebalo da bude obezbeđen u narednom budžetu.

U odluci vlade od 24. maja 2012. se vidi da se zaključak primenjuje od dana izbora ministra Vuka Jeremića na funkciju predsedavajućeg.

Ni aktuelni premijer Mirko Cvetković ni nadležni u kancelariji za saradnju sa medijima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nisu želeli da odgovore na pitanje zašto je budžet odobren dve nedelje unapred. Ono što je poznato jeste da je Vlada odluku donela na predlog Ministarstva spoljnih poslova

Procena je da bi do kraja mandata u oktobru 2013. Jeremićevo predsedavanje moglo da košta skoro 7 miliona dolara. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije kaže da je jedno od važnih pitanja u celoj priči zašto javnost nije bila upoznata sa ovom odlukom koja nije objavljena ni na sajtu Vladu Srbije.

"Ono što naravno postoji kao problematično u čitavoj toj priči je zašto bi tehnička vlada koja rešava samo hitne slučajeve uopšte donosila bilo kakve odluke koja će urediti stvari i finansiranje te kancelarije do kraja ove godine pa čak i govoriti šta će se desiti naredne godine. To je posao koji se može i mora u potpunosti prepustitio novoj vladi", kaže Nenadić.

Makedonski diplomata Srđan Kerim na funkciji predsedavajućeg Generalnom skupštinom bio je od 2007 do 2008. godine. Za tih godinu dana Vlada Makedonije odobrila mu je za troškove milion dolara sto je tri cetvrtine troskova Mekedonije za predsedavanje, dok im je preostali deo sredstva dale UN. Kerim uza B92 objašnjava da je u njegovom timu bilo 19 ljudi.

Ova odluka Vlade izazvala je burne reakcije i Demokratskoj stranci. Sam Vuk Jeremić tvrdi da njegova plata neće biti 28 hiljada dolara, ali nije objasnio koliko će oni iznositi, ni kako je napravljena računica.

Ali, dok se javnost bavi time zašto se rasipa državni novac, zašto je odluku o tome donela tehnička Vlada, Vuk Jeremić je u Londonu gledao polufinalni meč Novaka Đokovića na Vimblodonu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković neće Jeremiću da smanji troškove

Izvor: Press, 06.Jul.2012

Protiv - Premijer neće da prihvati Tadićev zahtev i poništi odluku Vlade Srbije da se Jeremiću odobri 2,9 miliona dolara za finansiranje predsedavanja Generalnom skupštinom UN, rečeno Pressu u Vladi

Nastavak na Press...

Cvetković neće Jeremiću da smanji troškove

Izvor: S media, 06.Jul.2012

Premijer Mirko Cvetković neće poništiti odluku Vlade Srbije o odobrenju 2,9 miliona dolara namenjenih za finansiranje predsedavanja Vuka Jeremića Generalnom skupštinom UN, rečeno je Presu u Vladi. Cvetković, bar za sada, neće uslišiti zahtev lidera DS-a Borisa Tadića i većine funkcionera te...

Nastavak na S media...

Cvetković odbio Tadićev nalog o Vuku Jeremiću

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jul.2012, 08:18

Mirko Cvetković odbio je zahtev Borisa Tadića da vlada poništi odluku kojom je odobreno 2,9 miliona za potrebe predsedavanja Vuka Jeremića Generalnoj skupštini UN do kraja ove godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.