Izvor: Glas javnosti, 21.Nov.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić već prima šamare za Tadića!

BEOGRAD - Svi su izgledi da šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić - zasad u malom - doživljava sudbinu „kasnog Đinđića“. Zbog rada u nacionalnom i državnom interesu, već se suočio sumnjičenjima i osporavanjima iz zemlje - iz (kao i Đinđić) „demokratskog tabora“, a ne iz opozicije, koja je mnogo sklonija da mu aplaudira. A upravo kreće i lavina izvana: samo što ga zasad, kao i „prvog demokratskog premijera“, ne osporavaju i ne napadaju ni Buš, ni Sarkozi, ni Merkelova. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Moguće je da je pitanje dana - kad će se i oni oglasiti. A možda neće ni morati jer to, umesto njih, odrađuju njihovi ministri, nevladin sektor u Srbiji. Primera radi, Čeda Jovanović je u ime svoje LDP već izjavio: „Najava kontratužbe protiv Hrvatske najnoviji je primer pogrešnog pristupa i tumaranja u našoj spoljnoj politici“.

Ima li se sve ovo u vidu, samo od sebe se nameće pitanje: nije li na delu varijacija na onu našu narodnu - kćerku (Jeremića) kara, snahi (Tadiću) prigovara? S tim što je sam Jeremić mnogo više na nišanu na kakvom je zbog svog kosovskog kursa bio Zoran Đinđić, nego što liči čak i na najneomiljeniju „snahu“!

Jeremić je 8. oktobra u NJujorku pobednički aplaudirao svom i uspehu Srbije i njenih 76 istomišljenica u Generalnoj skupštini UN. Zapad se pravio da mu je tad oprostio. Ali, dalju „đinđićizaciju“ kursa i retorike našeg prvog diplomate, Vašington, Brisel, Berlin i London, kao ni svetski albanski lobi, izgleda da više neće da trpe. To je, verovatno, razlog što je preko nekih belosvetskih glasila volšebno plasiran „interni dokument EU“ u kojem se Jeremić optužuje da - ni manje ni više - narušava stabilnost regiona i evropski put Srbije. Stoga i treba potražiti odgovor na pitanje: zašto smeta današnji Jeremić i ne osporavaju li se preko njega, zapravo, sam predsednik Srbije Boris Tadić i njegova borba za Kosmet i granice Srbije?

Sagovornici Glasa veruju da je reč o ovom potonjem. Tek, Zapad je - posle Jeremićeve poruke Briselu da ne sme biti novih uslovljavanja („što je dosta, dosta je“) i njegovog nastupa u Zagrebu - izgleda dao mig za frontalni napad. I signal da je vreme za šamar srpskoj (spoljnoj) politici. Udarac je, kako kažu Glasovi diplomatski izvori iz Brisela, zadat iz dva pravca. I to tako da pogađa šefa diplomatije, a da boli šefa države i zvanični Beograd.

- Optužbe koje su iznutra izneli ljudi kao što je Čeda Jovanović, a spolja bili plasirani preko dva nemačka lista, Dojče vele i novosadskog Dnevnika, deo su orkestrirane kampanje protiv srpskih stavova, a ne samo Jeremića. Činjenica je da, bez obzira na konstruktivan stav Beograda i neugrožavanje regionalne saradnje, svaki put kad Srbi i samo zaoštre retoriku, nekome u SAD i EU to smeta. Namerno su pustili taj „dokument“ da bi upozorili kako Jeremića, tako i Tadića i Srbiju. Srpska opozicija je kritikovala DS da ima previše mekan stav o Kosovu i Euleksu. A baš u ovom trenutku, kad je Tadić progutao kompromis usvajanja šest tačaka, vrši se dodatni pritisak na njega. Ukazivanjem da Beograd tobože nastavlja sa nacionalističkom politikom - ocenio je za Glas dobro upućeni diplomata u Briselu.

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović ističe da Zapad smatra da Srbija, kao ponižena i poražena, nema pravo na samostalnu spoljnu politiku, „sem kad je ona aminovanje stavova Brisela i Vašingtona“.

DOKUMENT EU: SVI NA JEDNOG

Novosadski Dnevnik, pozivajući se na „interni dokument EU“ izvestio je da Srbija za evrointegracije dobija novi uslov u liku - šefa diplomatije Vuka Jeremića.

- Nekoliko država članica Unije smatra da Jeremić koristi sve neprihvatljiviju retoriku. Nemačka je ocenila da Jeremić svojim nastupima stvara atmosferu u kojoj za neuspehe svoje vlade unapred pokušava da optuži EU. Britanci smatraju da šteti stabilnosti u regionu i ulozi EU, pa i samoj Srbiji...

Član Evropskog pokreta Jova Ilić, međutim, ne smatra da bi Tadić trebalo da se ograđuje od Jeremićevih nastupa.

- Zašto da se ograđuje kad i on isto misli. Sve što Jeremić radi usaglašeno je sa Tadićem i premijerom Cvetkovićem. Moguće je, naravno, da on u sve to, kao mlađi čovek, unese i nešto svoje. Ali, to i tada predstavlja stav državnog vrha. Čeda i ostali mogu da kritikuju, jer je to čak dobar dokaz da smo demokratska država - kaže ovaj iskusni diplomata u penziji.

Naročito ističe da svaki nastup šefa MIP prvo biva razrađen u okviru državne platforme, pa se tek tada ministar šalje u inostranstvo ili prima strane zvaničnike. Čak i kad se neka nepredviđena situacija desi van zemlje, šef diplomatije reaguje tek posle konsultacija s vladom i predsednikom.

- Jeremić je u Hrvatskoj izrazio mišljenje većine našeg naroda. Ali, ako u Zagrebu, na međunarodnom skupu osudi Hrvatsku za genocid, a da to uopšte nije tema, onda tu može da se postavi i poneko pitanje. Kritike se upućuju Jeremiću, ali zašto bi se Tadić ograđivao kad i on tako misli - kategoričan je Ilić.

Тужба за геноцид Хрватске је изравни пораз данашње гарнитуре којој Вук Јеремић ипак припада. Очигледно је да нас је политика повлађивања Павелићевим ученицима коштала много више него конфронтација с истима. Чини се да српска назови-елита једноставно не зна стати са посипањем пепела по глави. Сваки корак назови-елите је дизајниран за даље пропадање у живи песак самопонижавања, кренувши од потпуног отварања српског тржишта за хрватски прљави (нећу рећи усташки, али не бих погрешио) капитал, па до протеривања само црногорских и македонских амбасадора и смејурије око повлачења амбасадора из света.

Ovo nije posteno. Narod nije glasao za ovakvu politiku, koju sada provodi Predsednik republike , vec za politiku Evropa nema bez alternative. Ako su potrebne spustene gace molim lepo ucinicemo. Oni mracnjaci, autisticni , i ostali su se zalagali za ovo sada sto se provodi. Ovo nije originalno nego plagijat

Problem je u tome što srpski poltičari ne znaju funkcionirati u miru i kad je neprijatelj iste snage ili jači. Rat protiv slabijih država, tu se snalaze, ali u miru se gube svojom nebuloznom kolonijalno-nacionalističkom politikom. Uzrok i izvor vidim u kolektivnoj frustraciji zbog turskog vladanja tijekom nekoliko stoljeća. Nakon Berlinskog kongresa, I. i II. balkanskog rata u kojem se agresivno širila nauštrb susjeda, agresije na Sloveniju, Hrvatsku, BiH i genocid na Kosovu Srbija i dalje pokušava voditi politiku 19. stoljeća. Ovo što se događa Srbiji je samo početak naplate stogodišnje nacionalističke kolonijalno politike zbog koje su patili svi susjedi. Denacifikacija je bolan proces.

Crni , nesreco nepismena,

Ta zar je bilo vece sile u I ratu pa su srbi krenuli protiv njih dok ste se vi brze bolje svrstali uz austrougare nebi li poklali sto visse srba ?

Crno nesreco neuka, zar je bilo vece sile u II ratu pa je srbin opet udario na silu a vi ste stali rame uz rame sa hitlerom nebi li poklali sto vise srba ?

Crni nesreco kratke pameti i jos kraceg znanja.

Zar je bilo vece sile od NATO pa se je srbin opet branio kako tako , valjda su ti sredstva priopcavanja javila da je nevidljivi avion postao vidljiv u budjanovcima.

Crni , jadu jedan e za tim ti kukas sto nisi mogo sa NATO da koljes babe i djecu po kosovu to te muci

jer jedino nan starcim i djeci ste jaki .

Jos uvek pricate o agresiji Srbije na Slo,Hr i BiH...sad vec 15 godina ponavljate te gluposti i mislite ako jos 15 godina budete ponavljali da ce biti istinito?A genocid na Kosovu,o tome i da nepricamo...mene bi takvih tvrdnji bilo stvarno sramota.Jer pisace se ozbiljne knjige o dogadjajima(a i sad ih vec ima)na teritoriji bivse SFRJ.A ti ozbiljni autori nece sebi dozvoliti da udju u istoriju kao lazovi!Zasto sam optimista?Danas svaka ozbiljna knjiga u Nemackoj,koja se bavi istorijom na osnovu cinjenica..danas kaze da je bilo 750 000 ubijenih Srba,Roma i Jevreja u NDH,iako mnogi kod vas jos uvek tvrde da ih je bilo 30 000!A nemci stvarno nisu srpski nacionalisti!Hocu da kazem,da istina uvek pobedjuje...i nece oni lagati za vas,nece praviti budale od sebe...zbog VAS!Eto,zato sam optimista..

Denacifikacija (kao i dekomunizacija) su svakako veoma bolni procesi za sve zemlje istoka Evrope. Ali bitno je da se ovo odradi u celom regionu istoka Evrope a bogami i centralne Azije. Kakva je svrha denacifikacijie Srbije ako se ovo ne uradi i u Hrvatskoj, Albaniji, Sloveniji, Estoniji, Letoniji, Litvaniji itd. Sve su to zemlje gde su aveti nacizma na vlasti i gde se sprovodi sistematska diskriminacija manjina po rasnoj osnovi. Neke od ovih zemalja su u EU, gde dobijaju zeleno svetlo za rasizam i diskriminaciju pre svega pravoslavnih manjina. Dakle dajte da prvo denacifikujemo Evropsku Uniju, pa nema problema da se to odradi i u Srbiji. A ovako kao tamo su demokrate, a u Srbiji su nekakvi "nacionalisti". Da nije za plakanje bilo bi za smeh.

I možda bih se upecao da je pisac članka donekle u pravu, sve dok nisam pročitao da iza ovakvog stava ne stoji Djordje Vukadinović. Onda mi je postalo jasno zašto se reporter Vaših novina toliko brine za Jeremića. Ako je nekome u Srbiji stalo da pitanje Kosova bude uvek aktuelno svakako je to Vojislavu Koštunici i njegovom glasnogovorniku Vukadinoviću. Pa uz blagoslov Koštunice je Vukadinović i postao nosilac Nove srpske političke misli. A sve dok Jeremić u svojim spoljnopolitičkim izletima, jer to što on radi nije vodjenje spoljne politike, podržava i slepo sprovodi stavove Vojislava, dotle će o njemu hvalospeve pisati Djordje. A stav Vojislava i Djordja je poznat: Ko nije sa nama, on je protiv nas. Kao takvog moramo ga napasti i uništiti ga. Zato je jedino Vojislav znao Akcioni plan. Zato je samo Vojislav podržavao one koji su se sukobljavali sa čitavim svetom. Zato sada jedino Vojislav misli da Jeremić izgara u borbi za interes gradjana Srbije. Zato, autoru ovog teksta poručujem da sagleda arhivu iz predizborne kampanje ZES-a, dogadjaje koji su prethodili raspisivanju izbora, istupanja Jeremića po svetu, pa da kao pravi novinar ustanovi šta je budućnost gradjana Srbije i ratosilja se nabedjenih analitičara poput Djordja Vukadinovića.

Nikad nas oni nece ostaviti na miru sve dok ne uradimo jednu stvar, a to je kako rece neki od komentatora ovde "skinemo gace". Razlog je u sustini vrlo jednostavan, oni su odavno te gace skinuli, tesko to mogu sebi da oproste i naravno da hoce da ih i drugi skidaju. Ko hoce da zna, saznace da su glavni "jahaci" vec odavno sve isplanirali i da teorija zavere nije teorija, vec se jako uspesno primenjuje u praksi. Verovali ili ne, glavni jahac nije ni ta cuvena EU, ni cuvena USA, vec mozda stotinak najbogatijih ljudi na ovoj planeti, na celu sa najvecim kriminalcima koji su ikad ovom zemljom hodali, bankarima. Necu da ih imenujem kako bi ovaj moj komentar imao sansu da bude objavljen. Ostali su samo lutke u rukama ovih ljudi i njihovo postavljanje na vodece pozicije naravno mora da bude "aminovano" od strane jahaca. Ugrozeni su svi, pa cak i ta Amerika. Glavni cilj: smanjenje ljudske populacije na 500 000 000 ljudi, koji ce naravno svi biti ocipovani radi potpune kontrole. Zvuci vam neverovatno? Ljudi, informisite se, ovo se vec desava. Sto se tice EU, da li je ovom narodu nekad neko ikad objasnio sta to u sustini znaci? Potpisivanje ugovora i ulazak u EU znaci potpuno predavanje suvereniteta zemlje u ruke neke Komisije EU, citaj u ruke predsednika te Komisije koji ima neogranicena prava i koga NIKO ne moze da kontorilise. O njihovoj demokratskoj vokaciji cu navesti sledece: "Lisabonski ugovor", koji je u stvari Ustav EU poturaju na mala vrata i ako je dogovorom bilo predvidjeno da se o Ustavu EU odlucuje narodnom voljom, tj. referendumom. Da navedem reci cuvenog ruskog emigranta, "Ako uzmemo kao cinjenicu da moc kvari ljude, apsolutna moc ih kvari apsolutno". Otvotite sirom oci i budite informisani. Jel ovo previse za Glas javnosti? Zivo me interešuje. Pozdrav svima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.