Jeremić ulazi u borbu za potpredsednika DS

Izvor: Blic, 13.Nov.2010, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić ulazi u borbu za potpredsednika DS

Za četiri “muška” potpredsednička mesta u Demokratskoj stranci boriće se pet kandidata: dosadašnji potpredsednici Dušan Petrović, Bojan Pajtić i Dragan Šutanovac, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Kako “Blic” saznaje u vrhu DS, Jeremić će sutra objaviti kandidaturu na Glavnom odboru stranke.

U stranci komentarišu da je jedino iznenađenje Jeremićeva odluka i daju mu najslabije šanse, ali i upozoravaju da bi njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odluka mogla da unese više dinamike u izbore koji bi bez toga bili predvidljivi. Naime, odluka vrha DS da ne promeni delegatski način izbora rukovodstva, ali ni broj potpredsedničkih mesta jasno govori da u stranci ne žele da talasaju.

Brojnim kandidatima koji su figurirali dok je postojala ideja da će se broj potpredsednika povećati na sedam, poslata je ovim poruka da odustanu. Kako "Blic” saznaje iz dobro obaveštenih izvora bliskih stranci, Oliver Dulić, Božidar Đelić, Boško Ristić i Miloš Simonović su već odustali od kandidature.

Vuk Jeremić, koji odavno želi potpredsedničko mesto, odustaće samo ako mu lično šef to zatraži, a u krugovima njegovih najbližih saradnika može se čuti da je Jeremićeva odluka motivisana ličnom karakternom crtom da ne odustaje lako. Njegovi prijatelji u stranci ističu da se odustalo od direktnih izbora upravo da bi se umanjile Jeremićeve šanse.

Većina u DS smatra da su potpredsednička mesta zagarantovana Bojanu Pajtiću, koji je kandidat Vojvodine, i Dušanu Petroviću, koji je glavni kadrovik stranke. Svojom kandidaturom Jeremić ugrožava Dragana Đilasa i Dragana Šutanovca, ali mu se i tu daju male šanse, jer Šutanovac ima široku podršku svih odbora kojima se godinama bavio, a Đilasu je "rezervisano” mesto koje i inače pripada gradonačelniku Beograda.

Borba će biti utoliko zanimljivija i žešća jer će onaj ko izgubi propustiti šansu da uđe u Predsedništvo stranke. Ostaće bez uticajne funkcije u vrhu DS, što nije prijatno za poziciju moći do koje je svima stalo.

Kako "Blic” saznaje favorit za jedino žensko potpredsedničko mesto je Jelena Trivan, portparolka DS, za koju u kabinetu predsednika smatraju da se nesebično borila s naprednjacima i uspešno odbranila stranačke boje. U borbu bi mogle da uđu još Nada Kolundžija, Gordana Čomić i Tatjana Pašić, direktorka Narodne kancelarije. Nevolja je što je samo mesto namenjeno ženama, a upućeni tvrde da je kandidatkinja puno, pa navode, recimo, Milicu Delević ili Natašu Vučković.

DS novim pravilnikom reguliše stranačke izbore

Na sutrašnjoj sednici Glavnog odbora Demokratske stranke biće donet Pravilnik kojim će detaljno biti regulisan stranački izborni proces, od uslova kandidature za sve stranačke organe, do broja delegata koji će ih izabrati tajnim glasanjem, izjavio je predsednik Izvršnog odbora DS Marko Đurišić.

Đurišić je Tanjugu rekao da će na Skupštini stranke, 18. decembra, delegati birati predsednika DS, pet potpredsednika, devet članova Predsedništva, predsednika Političkog saveta, stalne članove Glavnog odbora, Statutarne komisije i Nadzornog odbora.

Pravilnikom stranke je predviđeno da kandidate za predsednika stranke može da predloži 15 opštinskih odbora ili 100 delegata skupštine ili 30 članova Glavnog odbora ili poslanički klub.

Kandidate za potpredsednike, kazao je Đurišić, može da predloži deset opštinskih odbora, 20 članova Glavnog odbora ili 60 delegata skupštine, predsednik stranke ili poslanički klub.

Đurišić je naveo da kandidate za predsednika Političkog saveta DS može da predloži Predsedništvo stranke ili predsednik, a da bi bio izabran kandidat za predsednika tog saveta, kao i za predsednika stranke mora da dobije većinu glasova svih delegata Skupštine, odnosno 50 odsto plus jedan glas.

"Posle sutrašnje sednice Glavnog odbora i usvajanja Pravilnika, predviđeno je da opštinski odbori dobiju formulare na kojima će centrali dostaviti odluku o tome koga su predložili", rekao je Đurišić.

"Proces počinje odmah posle sednice Glavnog odbora, a po Pravilniku, lista kandidata za stranačke organe zaključuje se 15 dana pre održavanja izbora. Nakon toga će oko 3.200 ili 3.300 delegata 18. decembra na Skupštini, tajnim glasanjem, izabrati sve organe stranke", dodao je on.

Đurišić je naveo i da opštinski odbori 15 dana pre izbora moraju da odluče koje će delegate poslati na skupštinu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Borba za Tadićevo nasledstvo? Jeremić kandidaturom ugrožava Đilasa i Šutanovca

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Nov.2010

BEOGRAD - Kako prnosi Blic, za četiri "muška" potpredsednička mesta u Demokratskoj stranci boriće se pet kandidata: dosadašnji potpredsednici Dušan Petrović, Bojan Pajtić i Dragan Šutanovac, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.