Jeremić u Hong Kongu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2011, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić u Hong Kongu

HONG KONG -

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić počeo je danas zvaničnu posetu Kini u Hong Kongu, susretom sa rukovodstvom velikih kompanija, na kojem je dogovoreno da tokom naredne nedelje u Beograd doputuju kineski stručni timovi, koji bi sa predstavnicima Srbije dogovorili uslove i pripremili tekstove sporazuma o razumevanju.

Posebno interesovanje pokazano je za direktne investicije u oblasti energetike i tekstilne industrije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslova Srbije.

Ti sporazumi, kako se najavljuje, mogli bi biti potpisani do kraja oktobra, kada se očekuje poseta guvernera jedne od ekonomski najrazvijenijih kineskih provincija Guangdonga.

Konkretni projekti za koje je kineska strana pokazala posebno interesovanje ukupne su vrednosti od oko dve milijarde dolara, sa periodom ulaganja od nekoliko godina.

"Izuzetno sam zadovoljan današnjim sastancima, a projekti o kojima smo razgovarali mogli bi biti spremni za implementaciju vrlo brzo, već krajem meseca", izjavio je Jeremić.

On je dodao da je "jedna od kompanija izrazila spremnost da prebaci značajan deo svoje proizvodnje za evropsko tržište u Srbiju, dok su ostali projekti grinfild investicije u oblasti visoke energetske tehnologije".

Kina je danas jedna od retkih zemalja koja ima kapacitet za direktna ulaganja u inostranstvo i za ta sredstva ceo svet pokazuje ogromno interesovanje, rekao je Jeremić.

Srbija, međutim, ima važnu komparativnu prednost, a to su izuzetno dobri politički odnosi koje smo strpljivo gradili u prethodnom periodu, dodao je on.

Ovo je trenutak u kojem ćemo se potruditi da ta činjenica dođe do izražaja prilikom njihovog odlučivanja o ekonomsko-strateškom pozicioniranju u Evropi, izjavio je Jeremić, posle sastanaka u Hong Kongu.

Jeremić nastavlja posetu Kini sastankom sa ministrom inostranih poslova Jang Điječom sutra u Pekingu, a u nedelju i ponedeljak predsedavaće sednicom Međudržavnog komiteta za ekonomsku saradnju koji predvode Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Ministarstvo privrede Kine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.