Izvor: B92, 24.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić putuje u SAD

Vašington, Priština, Moskva -- Vuk Jeremić sutra putuje u SAD, u pokušaju da popravi komunikaciju Srbija-SAD, nakon posete lidera kosovskih Albanaca Vašingtonu.

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je za B92 da će pokušati da promeni atmosferu u kojoj se poslednjih nekoliko meseci odvija komunikacija dve države. Jeremić stiže u Vašington dva dana posle delegacije kosovskih Albanaca, koje je državna sekretarka Kondoliza Rajs pozvala na strpljenje u vezi sa konačnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << statusom.

Jeremić kaže da je to važno jer su SAD jedan od ključnih aktera u procesu odlučivanja o statusu Kosova.

On će državnoj sekretarki Kondolizi Rajs, s kojom će razgovarati u petak, preneti uverenje da SAD i Srbija imaju zajednički strateški cilj, a to je miran i napredan Balkan, ali da postoje razlike u tome kako taj cilj ostvariti.

Komentarišući najave iz Brisela da bi pregovore o Kosovu mogla preuzeti međunarodna trojka sastavljena od SAD, Rusije i Evropske unije, Jeremić kaže da se Srbija neće izjašnjavati o formatu pregovora, ali ponavlja da je Beograd spreman za svaki proces koji bi omogućio suštinske pregovore, bez predviđanja ishoda i bilo kakvog ograničavanja.

On insistira na tome da je važno da će taj proces na kraju, ipak, završiti u Ujedninjenim nacijama.

Jeremić kaže kako ne veruje da bi dalji angažman Martija Ahtisarija kao glavnog pregovarača bilo optimalno rešenje, s obzirom na to da je on već izjavio da je njegov predlog maksimum koji je mogao da iznese.

Vašington upozorava Prištinu

Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs juče poručila da Kosovo ne bi smelo da jednostrano proglasi nezavisnost.

Priština treba da nastavi diplomatske napore vezane za utvrđivanje statusa pokrajine, saopštio je Stejt department pošto je Kondoliza Rajs juče razgovarala s predstavnicima kosovskih vlasti.

Susret s državnom sekretarkom SAD je glavna tema u kosovskim medijima. Predsednik Kosova i vođa pregovaračkog tima Fatmir Sejdiu rekao je da je susret s Kondolizom Rajs bio veoma važan za proces koji će na kraju završiti nezavisnošću Kosova.

Sejdiu je izjavio da je na sastanku potvrđena platforma pregovaračkog tima, po kojoj nema pregovora o odustajanju od nezavisnosti i nema pregovora o sveobuhvatnom predlogu izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Govoreći o narednim koracima u utvrđivanju rešenja za Kosovo, Sejdiu je rekao da će se u proces najdirektnije uključiti Kontakt grupa i generalni sekretar UN.

"Ponuđena formula od 120 dana može biti rok za postizanje rešenja. Taj rok će proći brzo i on ne podrazumeva novo odlaganje", rekao je Sejdiu.

Iako nije direktno potvrdio pristanak albanske strane, Sejdiu je nagovestio da će tim koji on vodi učestvovati u nastavku pregovora s Beogradom. "Mi ćemo dati maksmalan doprinos da bismo posvedočili da možemo funkcionisati kao država", kaže on.

Lavrov: O Kosovu u Kontakt grupi

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da će kosovski problem biti rešavan u okviru Kontakt grupe, ali ne na osnovu plana izaslanika UN Martija Ahtisarija, već uzimajući u obzir stavove Beograda i Prištine.

Na sastanku predsednika Vladimira Putina s članovima vlade, Lavrov je podsetio da u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija rezolucija nije stavljena na glasanje, dodavši da su napravljeni pravilni zaključci o neophodnosti nastavka pregovora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.