Izvor: B92, 04.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić poziva na uzdržanost

Kišinjev -- Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić pozvao je danas na uzdržanost kada je reč o priznavanju nezavisnosti Kosova pošto to pitanje razmatra Međunarodni sud pravde.

U obraćanju učesnicima ministarskog sastanka Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Kišinjevu, Jeremić je rekao da je Srbija privržena jačanju regionalne saradnje, nastavku evropskih integracija i poštovanju međunarodnog prava.

Šef diplomatije Srbije apelovao je takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se Kosovo ne prima u članstvo međunarodnih organizacije poput SEECP i Saveta za regionalnu saradnju.

"Takve inicijative bi mogle samo da poremete nestabilnu ravnotežu na terenu, što sigurno nije ni u čijem interesu", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Ocenjujući da uspeh regionalnog trgovinskog sporazuma CEFTA zavisi od punog poštovanja dogovorenih pravila, Jeremić je podsetio da je UNMIK potpisnik tog sporazuma i da zato to trgovinsko pitanje ne treba politizovati, kao ni pitanje olakšavanja ulaska srpskih zvaničnika na Kosovo.

"Zato smo predložili da Euleks ima mnogo aktivniju ulogu u prevazilaženju sadašnjih teškoća. Imamo razloga da verujemo da ćemo u bliskoj budućnosti doći do prihvatljivog rešenja", rekao je on.

Jeremić je ponovio da glavni strateški prioritet za Srbiju ostaje ulazak u Evropsku uniju i rekao da se nada da će Srbija u bliskoj budućnosti biti stavljena na belu šengensku listu.

"Ukratko, pravo naših građana da putuju bez viza približiće Srbiju Evropi", rekao je on.

Jeremić je ponovio opredeljenje Srbije da aktivno učestvuje u svim regionalnim inicijativama pošto one doprinose jačanju poverenja, usredsređivanju na zajednički interes i prevazilaženju sukoba iz prošlosti.

Šef diplomatije Srbije će tokom boravka u Kišinjevu imati mnoge susrete sa kolegama iz država članica SEECP.

U Kišinjevu se sutra održava 12. samit šefova država i vlada zemalja SEECP na kojem će učestvovati predsednik Srbije Boris Tadić.

Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi pokrenut je na inicijativu Bugarske 1996. Zemlje osnivači su: Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunija, Turska i Srbija, dok su se Hrvatska, Crna Gora i Moldavija priključile kasnije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.