Jeremić od 80 zemalja traži mišljenje MSP o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić od 80 zemalja traži mišljenje MSP o Kosovu

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić uputio je pismo na adrese oko 80 zemalja u kojem im predlaže da razmisle o dostavljanju svog mišljenja o proglašenju nezavisnosti Kosova Međunarodnom sudu pravde.

Jeremić je pismo uputio onim članicama Ujedinjenih nacija koje nisu priznale nezavisnost Kosova ili su bile neutralne prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN.

Međunarodni sud pravde će ove godine razmatrati da li je proglašenje nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srpske pokrajine bilo u skladu sa međunarodnim pravom.

Jeremić u pismu predlaže tim članicama UN da podnesu pisanu izjavu Sudu pravde u kom izražavaju svoj zvaničan stav o, kako je rekao "ovoj stvari od apsolutnog značaja, do krajnjeg roka , 17. aprila 2009. godine".

"Slučaj kosovske jednostrane deklaracije o nezavisnosti beleži da je MSP po prvi put upitan da proceni legalnost pokušaja secesije od jedne države članice UN", naveo je Jeremić u pismu.

"Shodno tome, zaključci suda ustanoviće snažnu pretpostavku sa dalekosežnim posledicama za sistem UN. Ovaj ishod će ili snažno odvraćati druge separatističke pokrete od pokušaja otcepljenja, ili će proizvesti rezultat koji može da ih ohrabri da se slično ponašaju", naveo je Jeremić.

Šef srpske diplomtatije je podsetio da je 8. oktobra 2008. godine Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju kojom nalaže Sudu pravde da iskaže savetodavno mišljenje o legalnosti poteza privremenih kosovskih institucija. Zemljama kojima se obratio, ministar je ponudio i svaku pomoć našeg pravnog tima, ukoliko im je ona potrebna i u ime Srbije zahvalio na poštovanju našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i na glasovima kojima su podržali Rezoluciju u GS UN.

U pismu se još podseća da je srpska Pokrajina pod administracijom UN, jednostrano proglasila nezavisnost 17. februara 2008. godine.

"Pokušaj secesije albanskih vlasti predstavlja jasno kršenje Povelje UN koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet svim međunarodno priznatim državama, uključujući i Srbiju, rečeno je u pismu.

"Braniti stanovište da je kosovska jednostrana deklaracija 'sui generis' slučaj, izjednačava se sa tvrdnjom da je treba tretirati kao izuzetak od međunarodnog prava. Verujemo da nikome nije dopušteno da preuzme na sebe pravo da proglašava takve izuzetke. Ako bi to bilo dozvoljeno, unilateralna deklaracija o nezavisnosti imaće globalni domet", naveo je Jeremić, dodajući da će legitimitet u tom slučaju dobiti najmanje tri opasne doktrine, koje su u apsolutnoj kontradikciji sa pravnim principima koje svi podržavamo - To su: ad hok nametanje rešenja za etničke konflikte nipodaštavanjem Saveta bezbednosti, iznuđeno deljenje članica UN i jednostrana secesija pokrajinskih ili drugih nedržavnih aktera.

Kao rezultat toga, separatističke grupe širom sveta dobiće čist primer kako da ostvare svoje ambicije. Međunarodni sistem postaće nestabilniji, nesigurniji i nepredvidljiviji, naveo je u pismu Jeremić.

"Ekselencije, nadam se da će naše nacije nastaviti da se drže zajedno u unapređenju međunarodnog prava jačanjem osnova za mirno rešavanje sporova", naveo je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.