Jeremić: Zapadni Balkan na putu konsolidacije

Izvor: Politika, 19.Maj.2011, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Zapadni Balkan na putu konsolidacije

ATINA – U trenutku kada svet prolazi kroz period velike transformacije, Zapadni Balkan je na putu ka okončanju procesa demokratske konsolidacije, ali ima još dva problema koje treba da reši - a to su Kosovo i Bosna i Hercegovina, izjavio je ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić u Atini.

Govoreći na konferenciji u organizaciji britanskog magazina „Ekonomist”, Jeremić je istakao da je Srbija konsolidovala demokratske institucije i obnovila vladavinu prava u zemlji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

„U potpunosti smo sarađivali sa Haškim tribunalom. Izgradili smo tržišnu ekonomiju, reformisali administrativni sistem, transformisali našu vojsku i ojačali ljudska prava i prava manjina - sve to uz štedljiv budžet podržan odgovornom monetarnom i fiskalnom politikom”, rekao je Jeremić.

On je naveo da je, iako se u ovom trenutku preispituju neke od uspešnih evropskih politika poput daljeg proširenja, dalji napredak moguć, ali da region Zapadnog Balkana mora da reši dva otvorena pitanja koja ima - problem Kosova i problem Bosne i Hercegovine.

Govoreći o Kosovu, srpski šef diplomatije je rekao da Srbija ne priznaje i da neće priznati pokušaj secesije Kosova, ni eksplicitno, ni implicitno.

Šef srpske diplomatije je naveo da se demokratska Srbija više od tri godine bori protiv unilateralno proglašene nezavisnosti Kosova isključivo diplomatskim sredstvima, pokušavajući da vrati Kosovo za pregovarački sto, što joj je pošlo za rukom kada je ceo svet podržao stav da je dijalog jedini način da se ostvari mir na Kosovu.

„Želim da istaknem da je Srbija snažno posvećena tim razgovorima”, rekao je Jeremić i dodao je ključ uspeha dijaloga kompromis.

On je i ovom prilikom naglasio da Srbija smatra da ozbiljne optužbe o trgovini ljudskim organima na Kosovu moraju biti istražene sprovođenjem potpune i nezavisne istrage pod okriljem međunarodne zajednice, što zahteva učešće Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, Jeremić je rekao da će Srbija nastaviti da doprinosi rešavanju problema na konstruktivan način.

„Čvrsto verujemo da predstavnici oba entiteta i sva tri naroda moraju da postignu konsenzus da bi se obezbedila legitmnost i održivost. To će zahtevati međusobno poštovanje, pragmatizam i kompromis o brojnim pitanjima, uključujući i reformu pravosuđa”, rekao je ministar inostranih poslova Srbije.

On je naveo da bi u cilju postizanja tog cilja trebalo što pre ukinuti kancelariju visokog predstavnika (OHR) i takozvana bonska ovlašćenja.

Jeremić je rekao da je „apsurdno da jednom suverenom državom, koja je trenutno član SB UN, upravlja strani namesnik, čije se izvršne moći mogu uporediti jedino sa najdespotskijim režimima na svetu”.

„Apsolutno nema opravdanja za dalje zadržavanje takvih mera u srcu Evrope u 21. veku”, zaključio je Jeremić.

Tanjug

objavljeno: 19.05.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.