Jeremić: Vreme je da se potpiše SSP

Izvor: B92, 09.Apr.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Vreme je da se potpiše SSP

Atina, Beograd -- Vuk Jeremić izjavio je danas u Atini da je vreme da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Ministar spoljnih poslova Srbije dodaje da će na taj način države članice jasno reći da ne postoje sumnje da li je Srbija dobrodošla u Uniju. Jeremić je, na godišnjoj konferenciji britanskog časopisa Ekonomist kazao da bi članstvo u EU trebalo da bude ultimativni cilj svih nacija u regionu zapadnog Balkana.

Govoreći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji 11. maja, on je istakao da su to najvažniji izbori od oktobra 2000. godine, na kojima će se birati budući kurs zemlje, a glavno pitanje će biti da li izabrati Evropu.

Prema rečima Jeremića, ne može se zanemariti činjenica da na predstojećim izborima, kada je reč o odnosu Srbije sa Evropom, nijedan glasač neće zanemariti činenicu šta se desilo sa Kosovom.

"Velika većina naših građana nije spremna da odustane od suvereniteta Srbije nad Kosovom i snažno smo ujedinjeni po tom pitanju. Nastavićemo da branimo naš teritorijalni integritet i prava kosovskih Srba", rekao je on.

Jeremić je rekao da je, prvi put od 5. oktobra 2000. godine, evropska ideja u Srbiji u defanzivi, jer se Evropa danas kod mnogih u Srbiji povezuje sa podrškom jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

On je rekao da su zemlje zapadnog Balkana stavljene u situaciju da biraju između Srbije i Kosova, a izbor da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova znači izbor da se prekrši suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Jeremić je kazao da je nelegalni pokušaj Kosova da se jednostrano otcepi od Srbije stvorio opasan presedan koji može da načini štetu onome što se pokušava postići u regionu u kontekstu evropskih integracija.

On je dodao da - "kada se prašina slegne i oko 40 država širom sveta odluči da prizna nelegalnu nezavisnost Kosova" - ono neće moći da postane članica UN, niti OEBS, i neće pripadati svetskoj zajednici suverenih nacija.

DS: Neodgovorna izjava Koštunice

Demokratska stranka saopštila je da smatra neodgovornom izjavu nosioca liste DSS-NS Vojislava Koštunice da se ne sme dozvoliti potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, kao i da bi to potpisivanje predstavljalo prihvatanje nezavisnosti Kosova.

DS ocenjuje da Vojislav Koštunica nema šta da ponudi građanima Srbije osim napada na političke konkurente i poručuje da neće dozvoliti da se političari zaslepljeni željom da se održe na vlasti igraju sudbinom zemlje tako što iznose neistine i zatvaraju vrata boljoj budućnosti njenih građana.

"Upravo potpisivanje ovog sporazuma od suštinskog je značaja za Srbiju, jer traži da se poštuju isti oni međunarodni dokumenti, koji su kamen temeljac odbrane teritorijalnog integriteta Srbije", navodi se u saopštenju DS-a.

G17: Raikalska politika DSS-a

Stranka G17 plus ocenila je da je izjava nosioca izborne liste DSS-NS Vojislava Koštunice da ne treba potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju "najčvršći dokaz da je lider DSS prihvatio radikalsku politiku samoizolacije".

U G17 plus ističu da "Koštuničina navodna borba za Kosovo i Metohiji nije ništa drugo do njegova borba za vlast", navedeno je u saopštenju te stranke..

"Očigledno je da je Kosovo za odlazećeg premijera sredstvo za opstanak na vlasti i da u toj borbi ne preza ni od podmetanja, podvala i manipulacija. Koštunica svakodnevno u predizbornoj kampanji reafirmiše politiku devedesetih koja je tada zarobila Srbiju, a gradjane osiromašila", navode u G17 plus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.