Jeremić: Veliki pritisci na Crnu Goru i Makedoniju da priznaju Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Veliki pritisci na Crnu Goru i Makedoniju da priznaju Kosovo

NJUJORK - Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je za Srbiju potpuno neprihvatljivo bilo kakvo menjanje teksta nacrta rezolucije, kojom se predlaže da Generalna skupština UN zatraži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Prema njegovim rečima, ne postoji nikakav maneverski prostor za bilo kakve amandmane na tekst rezolucije.

Jeremić je u intervjuu za BBC rekao da protivnici nacrta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rezolucije, nemajući drugi način da je zaustave, pokušavaju da stave amandman na njen sadržaj, mada, kako je dodao, još to niko zvanično nije predložio.

"To je za sada još uvek na nivou ideje, ali tekst naše rezolucije je izuzetno jasan i prezican, što, kako mi se čini, mnoge i boli, pošto na njega jako teško može da se stavi primedba u smislu glasanja protiv, a vrlo verovatno i teško može da se zamisli situacija u kojoj se Međunarodni sud pravde može izjasniti na bilo koji drugi način osim da je nezavisnost bila onakava kakva jeste, odnosno nelegalna", ukazao je Jeremić.

On je rekao i Beograd može biti umereni optimista kada je u pitanju incijativa Srbije.

"Mislim da u ovom trenutku imamo dva procesa koji su međusobno suprotstavljeni. Sa jedne strane raste broj zemalja koje su spremne da daju svoj glas incijativi Srbije, dok se sa druge strane učvršćuje otpor onih zemalja koje ostaju u manjini", rekao je Jeremić.

On je ocenio da je trenutak vrlo delikatan, "jer dok raste podrška Beogradu, raste i žestina otpora kod onih koji sve više ostaju u manjini".

Prema njegovim rečima, pritisci na zemlje koje se još uvek nisu opredile je sve veći.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, pritisci za priznavanje Kosova posebno su veliki na Crnu Goru i Makedoniju, sa čijim predstavnicima su se predsednik Tadić i on sreli u Njujorku.

"Predstavnci te dve zemlje su nam vrlo otvoreno rekli da su izloženi zastrašujućim pritiscima od strane podržavlaca kosovske nezavisnosti da priznaju Kosovo, i to da ga priznaju pre glasanje u Generalnoj skupštini o rezoluciji Srbije", istakao je Jeremić, naglašavajući da se sličan pritisak vrši i na Portugal.

Kako je dodao, za Srbiju je svako priznavanje Kosova neprihvatljivo, a pogotovo veliku težinu imali bi

priznavanje Kosova od strane suseda Srbije.

"Mi smo susedima jasno rekli, u najboljoj nameri, bez ikakvih pretnji, da mi takvu odluku ne možemo da podržimo, ne možemo da razumemo i da bi takva odluka za svoju posledicu imala ozbiljno narušavanje odnosa u regionu", rekao je Jeremić.

Predlog rezolucije Srbije će se na dnvenom redu Generalne skupštine najverovatnije naći u prvoj polovini oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.