Izvor: B92, 09.Mar.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Važno održati kontinuitet

Beograd -- Vuk Jeremić je izrazio nadu da kontinuitet spoljne politike Srbije neće biti doveden u pitanje, nakon raspisivanja izbora.

Šef diplomatije Srbije, međutim, objasnio je da to što će vlada Srbije u naredna dva meseca imati tehnički karakter, neće pomoći diplomatskim naporima u odbrani njenih državnih interesa. "Mi sada moramo biti izuzetno odgovorni", rekao je Jeremić i upozorio da situacija u kojoj postoje političke razmirice u zemlji ni na koji način ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sme uticati na jedinstven spoljnopolitički nastup.

On je podsetio da je jedan od prioriteta vlade bio brzo priključivanje Evropskoj uniji, ali je sada jasno da je oko tog pitanja došlo do razmimoilaženja unutar vladajuće koalicije, što je i razlog zbog kojeg se ide na izbore.

"Kosovska politika nije problem, jer postoji jedinstvena kosovska politika", rekao je Jeremić.

On je naglasio da je, kao i po svim drugim pitanjima, od sada pa do formiranja nove vlade neophodno zadržati politiku kontinuiteta koja podrazumeva da je jedan od najvažnijih prioriteta Srbije nastavak procesa evropskih integracija.

"Ukoliko se posle 11. maja formira vlada koja će smatrati da je neophodno da se Srbija izoluje od EU i prekine svoje odnose i proces integracija, ukoliko građani glasaju za jednu takvu opciju, onda je normalno da će doći do promene politike vlade po tom pitanju", rekao je Jeremić.

"Kao što je po pitanju Kosova važno zadržati kontinuitet državne politike, tako je i po pitanju integracije Srbije u EU potrebno zadržati kontinuitet politike", ukazao je Jeremić.

On je najavio da će vlada Srbije nastaviti da postupa po Akcionom planu koji podrazumeva povlačenje na konsultacije ambasadora Srbije iz zemalja koje će priznati jednostrano proglašenu nezavinost Kosova.

"Akcioni plan, kao i svi drugi planovi i odluke vlade, ostaje na snazi. Od presudne je važnosti da dinamički pristupamo odbrani našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta", naveo je Jeremić.

Jeremić je najavio da će Generalna skupština Ujedinjenih nacija, koja će se održati u septembru, biti važan trenutak u diplomatskoj borbi Srbije za Kosovo.

Ukoliko do Generalne skupštine UN jedan mali broj zemalja prizna Kosovo i ukoliko ono ne postane član važnih međunarodnih foruma, to će, prema rečima Jeremića, biti pozitivan signal za Srbiju.

Jeremić je rekao da će se posle te sednice otvoriti pitanje da li je neophodna promena taktike Srbije u spoljnoj politici i "da li je možda u tom trenutku potrebno vratiti ambasadore u one zemlje koje su priznale Kosovo".

Jeremić je izrazio uverenje da će nova vlada biti formirana do septembra i da će ta vlada doneti odluku o budućoj spoljopolitičkoj strategiji zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.