Jeremić: Srbiji važni i ljudska prava i Kina

Izvor: Studio B, 07.Dec.2010, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Srbiji važni i ljudska prava i Kina

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić objasnio je odluku da predstavnik Srbije ne prisustvuje na svečanosti dodele Nobelove nagrade kineskom disidentu Liju Sjaobo jer "Srbija posvećuje veliku pažnju poštovanju ljudskih prava, ali i odnosima sa Kin

"Srbija bilateralnim odnosima sa Kinom posvećuje izuzetno veliki značaj. Sve naše odluke vezane su za ostvarenja nacionalnih interesa. Kina je jedan od najvažnijih bilateralnih partnera Srbije", rekao je Jeremić novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u Beogradu.

Šef srpske diplomatije istovremeno je istakao da Srbija "posvećuje pažnju zaštiti ljudskih prava" i da "doprinos tome pokazuje politikom" koju vodi.

"Ljudska parava su za Srbiju jedna od najvećih vrednosti kojima se rukovodimo na putu ka EU", dodao je Jeremić u odgovoru na pitanje novinara zašto Srbija bojkotuje ceremoniju u Oslu.

Norveški Nobelov komitet danas je saopštio da predstavnici 19 zemalja na čelu sa Kinom, među kojima je i Srbija, neće prisustvovati ceremoniji 10. decembra u Oslu.

Ceremoniji, kako se navodi, neće prisustvovati predstavnici Kine, Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka. Prisustvo su potvrdili predstavnici 44 zemlje.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bojkot Nobela

Izvor: Blic, 08.Dec.2010, 01:15

Spoljna politika Srbije, čini se, još jednom je pala na ispitu. Nije bilo nimalo prijatno juče čitati vesti svetskih agencija koje su javile da se naša zemlja našla na listi sa još 18 zemalja koje će bojkotovati dodelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu koji se nalazi u zatvoru i koga...

Nastavak na Blic...

Jeremić na raport!

Izvor: S media, 08.Dec.2010

Odbor Skupštine Srbije za inostrane poslove zatražio je da mu šef srpske diplomatije Vuk Jeremić podnese izveštaj o odluci da Srbija ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir, izjavila je šef poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija...Ona je novinarima u republičkom parlamentu...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.