Izvor: B92, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Srbija želi u Evropu

Brisel -- Vuk Jeremić kaže da Srbija želi u Evropsku uniju, ali da će preispitati odnose sa EU ukoliko priznaju nezavisno Kosovo.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je danas u Briselu da je ključni cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji, ali da će Srbija biti primorana da preispita odnose sa zemljama koje odluče da naruše njen suverenitet jednostranim priznavanjem nezavisnosti Kosova.

Jeremić je, u raspravi u Evropskom parlamentu, naglasio da vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Beogradu nudi kompromis, uzajamno prihvatljivo rešenje kroz odluku Saveta bezbednosti UN i da nikako ne želi da bude gurnuta ponovo u izolaciju.

Srbija i njena vlada, naglasio je Jeremić, imaju strateški cilj da uđu u Evropsku uniju i zato je nužno naći i kompromis za rešenje statusa Kosova, a ne Srbiju gurati ponovo u izolaciju, što ona nikako ne želi, rekao je Jeremić u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

Ministar spoljnih poslova Srbije je naglasio rešenost Vlade Srbije da brzo reši pitanje pune saradnje s Haškim tribunalom, sprovede bitne reforme i potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Srbija je spremna da odobri svaku vrstu samouprave i autonomije albanskim građanima na Kosovu i ne želi da ponovo uspostavi institucionalnu i političku kontrolu nad pokrajinom, dodao je Jeremić.

Beograd želi da radi na kompromisu zajedno s albanskom stranom, Rusijom, SAD, EU i Kontakt grupom, ali je nužna "prava osnova" za nagodbu, naglasio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.