Jeremić: Srbija zahvalna Gabonu

Izvor: Blic, 24.Maj.2010, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Srbija zahvalna Gabonu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić danas je zahvalio šefu gabonske diplomatije Polu Tunguiju na podrški Gabona očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

"Nije lako danas podržavati Srbiju", rekao je Jeremić posle razgovora sa Tunguijem i dodao: "Mnoge zemlje su pod pritiskom da odustanu, ali Gabon nije popustio pod pritiscima i zato smo zahvalni".

"U budućnosti, kada bude zatrebalo, Srbija će stajati uz Gabon, kao što je Gabon danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uz nas i niko nas od toga neće odvratiti", izjavio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, Gabon je u ovom trenutku član Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i na "izvanredan i prinicipijelan" način predstavlja afrički kontinent.

"Odnosi Srbije i Gabona ulaze u novu i kvalitetniju fazu", ocenio je Jeremić i dodao da je sa Tunguijem razgovarao o budućoj saradnji u domenu poljoprivrede, farmaceutske i odbrambene industrije.

Jeremić je najavio da će Tungui sutra u Novom Sadu razgovarati sa ministrom poljoprivrede Sašom Draginom i posetiti jednu farmaceutsku kompaniju, koja je zainteresovana za otvaranje proizvodne linije u Gabonu.

Tungui je izjavio da se njegova država na međunarodnoj sceni zalaže za mir, razumevanje i prijateljstvo među narodima, kao i za rešavanje sporova u okviru UN.

"Posebno važan princip za koji se zalažemo je ne mešanje u unutrašnje stvari država, kao što je to naš ambasador u Savetu bezbednosti UN poručio nedavno", rekao je Tungui.

On je izjavio da se Gabon nalazi u procesu reformi, koje se vode pod nadzorom šefa države, a treba da dovedu do "zelenog Gabona, Gabona usluga i industrijskog Gabona".

"Drago mi je da postoji želja Srbije da nam pomogne oko razvoja ta tri stuba", rekao je Tungui.

On je izjavio da je bilateralna saradnja Gabona i Jugoslavije uspostavljena pre manje od 50 godina i da je to bilo vreme dobre i uspešne saradnje, koja se može nastaviti, ako Srbija želi.

Tadić: Odnosi sa Gabonom na visokom nivou

Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar inostranih poslova Gabona Pol Tungi konstatovali da danas da su višedecenijski politički odnosi Srbije i Gabona na visokom nivou, kao i da postoji dobra osnova za poboljšanje ekonomskih odnosa dve zemlje.

Tadić je naglasio da Srbija podržava dobru politiku Gabona u Africi i značajnu ulogu te zemlje u Afričkoj uniji i u Pokretu nesvrstanih.

Tadić i Tungi su, takođe, zaključili da su odnosi dve zemlje u multilateralnim organizacijama na veoma visokom nivou, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.