Jeremić: Srbija spremna za SSP

Izvor: B92, 29.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Srbija spremna za SSP

Brdo kod Kranja, Beograd -- Srbija je spremna da odmah potpiše sporazum sa EU i nada se što bržem oslobađanju viznog režima, rekao Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je, na novinarskoj konferenciji, koja je bila najposećenija od svih održanih na ovom skupu, rekao i da Srbija očekuje da će i u međunarodnim nastupima Prištine biti ispoštovana rezolucija 1244, odnosno da kosovska delegacija bude vođena međunarodnim predstavnikom i pod zastavom UNMIK-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Neformalni ministarski susret završen je izjavom slovenačkog predsedništva i novinarskom konferencijom, na kojoj je rečeno da je zajednički interes EU da države zapadnog Balkana što brže nastave političke i privredne reforme, priznaju i zaštite etničke manjine i napreduju ka EU.

"Put ka bezviznom režimu"

Vuk Jeremić je izjavio večeras da je na sastanku šefova diplomatija EU na Brdu kod Kranja, doneta politička odluka o tome i da se može očekivati da do kraja ovog meseca Brisel zvanično i objavi listu koraka u okviru takozvane mape puta ka bezviznom režimu.

"Može se očekivati da do kraja meseca EU objavi listu koraka, zajedno sa datumima kada ti koraci treba da budu sprovedeni u delo da bi smo na kraju takozvane mape tog puta dobili bezvizni režim za putovanje naših građana u Evropsku uniju", rekao je Jeremić za RTS.

Glavni cilj EU je saradnja na području energije, transporta i civilne zaštite.

U fokusu današnje rasprave o zapadnom Balkanu bila je Srbija i želja zemalja EU da pomognu demokratskim snagama u nastavljanju puta ka evropskim integracijama.

U tom svetlu bio je i razgovor ministara EU sa šefom diplomatije Srbije, koga su ministri pitali kako bi EU najbolje mogla da pomogne demokratskim snagama Srbije.

"Evropske države, predstavnici država EU, se praktično saglasno, sa kakvim manjim izuzetkom slažu da je potrebno sada, upravo u ovom trenutku, napraviti još kakav korak napred i o tom dodatnom koraku za evropsku Srbiju, u korist evropske Srbije, govorićemo idućih dana", rekao je ministar na novinarskoj konferenciji Dimitrij Rupel, navodeći da je glavna tema današnje rasprave bila kako pomoći evropskim snagama u Srbiji, upravo zato što je EU svesna ogromnog značaja Srbije i njene uloge u stabilizaciji Balkana.

I danas je ponovljeno da su tehnički pregovori o SSP sa Srbijom završeni još krajem prošle godine, tako da ostaje samo da svaka od država EU oceni da li Srbija ispunjava uslove za potpis Sporazuma, kao i da Srbija potvrdi svoju predanost evropskom putu i integracijama u EU.

Ren: Nužna puna saradnja sa Hagom

Demonstacije protiv Rupela

Neposredno pred početak današnjih razgovora, na ulazu u kongresni kompleks Brdo kod Kranja, okupilo se nekoliko članova slovenačkog udruženja "25. jun", koji su demonstrirali protiv slovenačkog šefa diplomatije, Dimitrija Rupela i previše "blage spoljne politike Slovenije prema Hrvatskoj" povodom pograničnog spora ove dve države. Demonstranti su nosili transparente, na kojima je između ostalog pisalo i "Rupel go home" (Rupel idi kući).

Sastanak je bio prilika da Jeremić ministrima EU predstavi poglede, svoje utiske i prenese sve poruke Srbije EU, ali prema rečima slovenačkog šefa diplomatije, i da čuje na šta može, od strane EU, da računa Srbija pred majske izbore.

Jeremić je ministrima EU rekao da je Srbija u strateškom trenutku i uputio im apel da je vreme da Srbija potpiše SSP, dodavši da je Srbija svesna svojih obaveza prema Hagu, ali ne samo zbog EU, već i zbog moralnih obaveza prema žrtvama, njihovim porodicama i "prema nama i našoj demokratiji".

Komesar za proširenje EU Oli Ren je povodom pitanja Haga rekao da je važno da svima bude jasno da EU želi da Srbija u punoj meri sarađuje sa haškim sudom i učini sve što je u njenoj moći da izruči preostale vojne zločince.

Prema rečima šefa diplomatije Slovenije Dimitrija Rupela ovaj razgovor je bio zanimljiv, a ministar Jeremić je izrazio želju da Srbija dobije nešto više od EU, a da li je to moguće zavisi od današnje rasprave ministara, pri čemu je važna jedinstvenost EU.

"Oni koji dolaze u EU moraju da budu svesni da se neće EU približiti Srbiji, već Srbija EU. To smo ministru Jeremiću jasno rekli", izjavio je Rupel.

Pred dolazak na ministarski sastanak, švedski ministar Karl Bilt je, odgovarajući na novinarsko pitanje da li Kosovo može da postane novi Kipar, rekao da je zadatak kosovskih vlasti da pridobiju poverenje svih stanovnika Kosova, pa tako i Srba, što neće biti lako i trajaće neko vreme.

Britanski šef diplomatije, Dejvid Milibend ovom prilikom je rekao da bi EU morala zemljama zapadnog Balkana da pošalje jasnu poruku da je Evropa njihov dom i da bi prijateljska ruka rešila mnoge sporove u Evropi, a to je i poruka poziva, koji su svi ministri spoljnih poslova država regije, dobili da prisustvuju Gimnihu.

Pred povratak u Beograd, ministar Jeremić je novinarima rekao i da je optimista i da očekuje da će Srbija ubrzo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da će, čim budu odrađeni preduslovi poput recimo biometrijskih pasoša i potrebne kontrole granica, potpisati dogovor sa EU o oslobađanju viznog režima.

Ministri EU: Srbija se može ubrzati

U zajedničkoj izjavi ministara spoljnih poslova država EU, regiona i visokih predstavnika EU u regiji, nakon završenih razgovora, između ostalog piše da Srbija može da ubrza svoj put ka EU, uključujući i sticanje statusa kandidata u skoroj budućnosti.

Bakojani: Srbija ključna zemlja

Grčki ministar inostranih poslova Dora Bakojani izjavila je na Brdu kod Kranja, da EU ima skoro jedinstven stav o evropskoj perspektivi Srbije.

"Svi smo mi svesni ključne uloge Srbije na Zapadnom Balkanu. Postoji skoro jedinstven stav u EU o evropskoj perspektivi Srbije. Moramo pomoći Srbiji i poslati jaku poruku srpskom narodu da želimo da oni postanu deo EU", rekla je Bakojani, preneli su grčki mediji.

"Ali, njeni lideri, kako sadašnji, tako i budući, treba da potvrde svoje opredeljenje ka evropskoj perspektivi i ispune preostale uslove za potpisivanje SSP, kao što je započeto u novembru prošle godine", naveli su ministri.

"Neophodno je da Srbija poštuje ranija zalaganja i da se uzdrži od zapaljive retorike i aktivnosti koje mogu ugroziti stabilnost u regionu", dodaju ministri u svom saopštenju.

Povodom Kosova ministri saopštavaju da se EU još u februaru složila da će svaka od zemalja članica, u skladu sa međunarodnim zakonima, odlučiti o svom odnosu prema Kosovu i da će nastaviti da sarađuje sa drugim međunarodnim činiocima, kako bi se očuvala stabilnost u regionu, koji ima jasnu evropsku perspektivu.

Jedna o tema o kojoj će tek biti reči, piše u dokumentu je i kako uključiti Kosovo u strukture regionalne saradnje.

Solana: Prisustvo Jeremića i Tačija podsticajno

Prisustvo Vuka Jeremića i Hašima Tačija bi za ministarski susret bilo podsticajno, rekao Solana.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, Havijer Solana je, u petak uveče, za slovenačku državnu novinsku agenciju, STA dao izjavu, u kojoj je naglasio da bi prisustvo srpskog šefa diplomatije, Vuka Jeremića i kosovskog premijera, Hašima Tačija, na Brdu kod Kranja, moglo biti podsticajno.

Iako je slovenačko predsedništvo EU, materijalom za novinare "Ko je ko" od učesnika ministarskog susreta, najavilo i Tačijev dolazak, Solana je za STA rekao da još uvek ne zna da li će Tači doći na Brdo kod Kranja, ali da će tu svakako doći predstavnik Unmik-a. U pomenutom novinarskom materijalu, najavljen je dolazak šefa Unmik-a, Joakima Rikera.

Prema Solaninim rečima, dijalog EU i Srbije postoji i jasan je, pri čemu je on sam u ličnom ili telefonskom kontaktu sa predstavnicima Srbije, zbog čega se, prema njegovim rečima, ne može govoriti o prekidu dijaloga između Srbije i EU.

Solana je dodao i da je današnji susret sa ministrom Srbije, Vukom Jeremićem namenjen, pre svega, uspostavljanju konstruktivne i pozitivne atmosfere za dalji dijalog, prenosi STA.

Na svom jučerašnjem brifingu za novinare, evropski komesar, Oli Ren je istakao da je situacija na Kosovu glavna opasnost za erupciju nestabilnosti na zapadnom Balkanu.

"Potpisivanje SSP možda i pre izbora"

Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Jaček Sarjuš-Volski ocenio je danas da je potpisivanje Sporazuma o pristupanju i stabilizaciji moguće i pre parlamentarnih izbora u Srbiji i izjavio da bi u tom cilju, u najskorijem roku, mogao biti organizovan sastanak evropskih i srpskih zvaničnika u Evropskom parlamentu.

"Razmatramo šta se može učiniti kako bi se Srbija približila EU, kako SSP ne bi bio samo ratifikovan, nego i potpisan", rekao je Sajruš-Volski u intervjuu Tanjugu.

Prema njegovim rečima, uskoro bi, možda već iduće nedelje, u Evropski parlament mogli da dođu predsednik Skupštine Srbije Oliver Duluć i predsednik Odbora za evropske integracije Miloš Jevtić i da održe sastanak sa evropskim parlamentarcima i predsednikom holandskog parlamenta, a glavna tema bile bi mogućnosti za što skorije potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Možda čak i pre parlamentarnih izbora u Srbiji", rekao je funkcioner evropskog parlamenta u intervjuu koji je dao prilikom posete agenciji Tanjug.

Bugarska za SSP pre 11. maja

Bugarska je predložila varijantu potpisivanja Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji sa Srbijom koja daje priliku da taj dokument bude potpisan pre 11. maja, rekao je bugarski ministar spoljnih poslova Ivajlo Kalfin na sastanku na Brdu kod Kranja.

Da li će EU ratifikovati taj sporazum zavisi od toga da li će nova većina u srpskom parlamentu posle vanrednih parlamentarnih izbora dati uverljive znake o saradnji sa Haškim tribunalom, naveo je Kalfin.

Šef bugarske diplomatije, takođe, ukazao je na potrebu ubrzavanja procesa evropske integracije, kao i potrebu potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa svim zemljama Zapadnog Balkana u najkraćem mogućem roku.

Istovremeno, Bugarska podržava razgovore koje vodi Evropska komisija o liberalizaciji viza sa svim zemljama regiona, naveo je Kalfin.

"Protiv ublažavanja uslova Srbiji"

Zalažemo se za Srbiju u Evropi, ali ne treba ublažavati uslove koje je EU postavila za ostvarenje tog cilja, ocenili su ministri spoljnih poslova Holandije i Belgije Maksim Verhagen i Karel de Guht u autorskom tekstu, objavljenom danas u "Politici".

Suprotno drugim članicama EU, koje se zalažu da se Srbiji što pre da status zemlje kandidata, "mi ne želimo da ublažimo uslove Srbiji", koja "mora ispuniti sve kriterijume pre nego što Sporazum o asocijaciji i pridruživanju može biti potpisan, naveli su ministri.

"Puna saradnja sa Međunarodnim sudom za zločine u bivšoj Jugoslaviji je jedan od kriterijuma. Oko toga nema pregovaranja. Posle svega, ta saradnja je odraz standarda vladavine prava kojom se rukovodi Evropa", istakli su Verhagen i De Guht.

Oni istovremeno upozoravaju da se potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju ne sme koristiti u predizbornoj kampanji u Srbiji kao podrška proevropskim političarima.

"Pokazali bismo slabu privrženost svojim pravilima ukoliko bismo dozvolili da na proces proširenja utiče oportunizam. Pri čemu, ne postoje bilo kakve garancije da bi popuštanje kriterijuma dovelo do poboljšanja stabilnosti na Balkanu i reformi u Srbiji. Zapravo, ukoliko bi EU ispustila uslov saradnje sa Međunarodnim sudom za zločine u bivšoj Jugoslaviji, to bi bila podrška nacionalistima u Srbiji", ističu oni i dodaju da bi time nacionalističke stranke bile ohrabrene i "odnele bi pobedu oštetivši kredibilitet EU".

Srbija će odlučiti kojom brzinom će se kretati prema EU i ona "drži ključ, ne Evropska unija", zaključili su šefovi diplomatije Holandije i Belgije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.