Jeremić: Racionalnost i pregovori

Izvor: B92, 30.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Racionalnost i pregovori

Beograd -- Vuk Jeremić izjavio je da je važno da za stav Srbije o kršenju prava u slučaju nezavisnosti Kosova bude većina članica UN-a.

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao da je cilj zvaničnog Beograda da u septembru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bude podržana inicijativa da se zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde o tom pitanju.

"Možemo biti umereni optimisti da će inicijativa Srbije u septembru u Generalnoj skupštini UN dobiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << većinsku podršku, uprkos onome što su predstavnici privremenih institucija u Prištini tvrdili da će nezavisnost ubrzo priznati sto država", rekao je Jeremić u intervjuu za "Politiku".

"Glavna ideja onih koji podržavaju nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova jeste da se velikim brojem priznanja pokrije realnost koja je nepobitna - da je prekršeno međunarodno pravo", rekao je Jeremić.

Jeremić je ukazao da bi eventualnom pozitivnom odlukom MSP, Srbija dobila "kredibilnu potvrdu našeg stava da je došlo do kršenja međunarodnog prava, što bi učvrstilo našu poziciju u nastavku diplomatske borbe".

"Kad se ispostavi da jednostrano proglašenje nezavisnosti nije dovelo do potvrde suvereniteta takozvane države Kosovo, verujem da će u međunarodnoj zajednici prevladati racionalan stav i da ćemo se vratiti za pregovarački sto", rekao je Jeremić.

Šef diplomatije je rekao da je pravna procedura za podnošenje tužbi protiv pojedinačnih država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova izuzetno složena, jer prvo zahteva prihvatanje nadležnosti suda.

"Odluku o prihvatanju te nadležnosti može da donese samo Skupština, a mi trenutno nemamo Skupštinu. To je samo jedan od elemenata složenosti ovog pitanja", objasnio je on.

"Mislim da je najpragmatičnije da se traži mišljenje Međunarodnog suda pravde, jer ono ima jako političko dejstvo - ne samo da nas dublje uvodi na teren međunarodnog prava, gde mi mislimo da imamo veoma jake argumente, već i za efekat ima smanjivanje broja onih koji su spremni da priznaju nelegalnu nezavisnost", objasnio je Jeremić.

Jeremić je rekao da većina zemalja članica UN uvažava mišljenje MSP i ocenio da će značajan broj država sačekati mišljenje tog suda pre odluke o eventualnom priznanju nezavisnosti Kosova.

Govoreći o značaju svojih poseta Libiji, Vijetnamu i Indoneziji, kao i predstojećoj poseti Brazilu, Jeremić je objasnio da su te zemlje članice Saveta bezbednosti UN i da je veoma važno da bude učvršćen njihov dosadašnji stav da proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo u skladu sa međunarodnim pravom.

"Pritisci su na te zemlje da priznaju nezavisnost veliki, a efekat mojih razgovora je, mislim, bio da su se oni učvrstili u uverenju da treba da ostanu principijelni u zaštiti osnovnih normi međunarodnog prava", rekao je Jeremić, objasnivši da su te zemlje uticajne i u regionalnim grupacijama - Arapskoj ligi, Organizaciji islamske konferencije, Afričkoj uniji, Pokretu nesvrstanih...

"Sve su to organizacije koje imaju veliki broj članova, a s obzirom na to da je integralni deo naše strategije da u septembru odnesemo prevagu na Generalnoj skupštini UN - stav tih zemalja će bitno uticati na to da dobijemo većinu", izjavio je Jeremić.

Jeremić je, takođe, rekao da Beograd u principu nema ništa protiv aktivnijeg angažmana Evropske unije u Srbiji, ali da za tako nešto mora da postoji adekvatna pravna osnova koja dolazi samo od Saveta bezbednosti UN.

"Ukoliko dođe do otvorene debate u Savetu bezbednosti, mislim da može doći do situacije u kojoj se bez kršenja međunarodnog prava EU legalno angažuje", zaključio je šef diplomatije Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.