Jeremić: Proces pred Međunarodnim sudom istorijski

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Proces pred Međunarodnim sudom istorijski

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da će proces pred Međunarodnim sudom pravde po zahtevu Srbije za ocenu proglašenja nezavisnosti Kosova biti istorijski, jer će se taj sud prvi put izjasniti o legalnosti akta secesije.
"Podnesak Srbije je spreman, a odluka suda imaće karakter presedana u svim budućim slučajevima secesije u svetu", rekao je Jeremić za Radio televiziju Srbije.
Jeremić je ocenio da je veoma važno da što više zemalja učestvuje u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tom procesu, jer se tako smanjuje mogućnost pritisaka onih država koje podržavaju kosovsku nezavisnost.
On je rekao da je proces pred Međunarodnim sudom pravde veoma važan za Srbiju, zbog očuvanja ustavnog poretka zemlje, ali i za mir i stabilnost u svetu, kao i za međunarodne odnose u 21. veku.
"Na strani Srbije su neke vrlo uticajne zemlje sveta, ali biće ih i na strani Prištine", rekao je Jeremić i ukazao da je važno da što više zemalja ozvaniči svoj stav o kosovskoj nezavisnosti.
Prema njegovim rečima zemlje koje podnesu pravno zvanično mišljenje da se ne slažu sa kosovskom nezavisnošću time će taj stav "zakucati i zacementirati".
"Time se obezbeđuje praktično da se nikada neće moći uspostaviti konsenzus u Evropskoj uniji, što je izuzetno važno, oko podrške kosovskoj nezavisnosti", dodao je Jeremić.
Mišljenje Međunarodnom sudu pravde, do sada je podnelo oko 20 zemalja. Taj sud će 17. aprila saopštiti koje su sve zemlje, pored Srbije, podnele mišljenje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.