Izvor: S media, 07.Apr.2013, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Pritisci da se odustane od debate nisu urodili plodom

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić izjavio je da su u proteklih mesec dana vršeni snažni pritisci iz određenih centara moći da se odustane od javne rasprave o radu međunarodnih krivičnih sudova u Generalnoj skupštini UN, ali da takvi pritisci nisu urodili plodom.

To se može videti iz visokog odziva država članica i uglednih pojedinaca za učešće u debati na temu "Uloga međunarodnog krivičnog pravosuđa u procesu pomirenja" >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koja je zakazana za 10. april, rekao je Jeremić.

Jeremić smatra i da je budućnost međunarodnog krivičnog pravosuđa isuviše važno pitanje da bi se odrekli debate, samo zato što bi nekim akterima bilo neprijatno da čuju kritike.

"Rasprava je nesumnjivo izazvala veliko interesovanje u međunarodnoj javnosti. Moguće je da će biti pokušaja da se ona devalvira smanjivanjem nivoa učešća onih koji su prvobitno pozivali na bojkot, ali to neće moći da sakrije činjenicu da je konačni odziv bio masovan", naglasio je Jeremić.

On je kao skandalozno ocenio to što se predsednik Haškog tribunala Teodor Meron nije odazvao pozivu da se pojavi u UN, pod čijim patronatom sud funkcioniše.

Jeremić smatra da je to učinio iz "očiglednog straha da bi mu tu mogla biti postavljena mnogobrojna neugodna pitanja koja se tiču neobjašnjive dužine pritvora za pojedine osumnjičene, neuspešnog programa zaštite svedoka, kontroverznih svedočenja bivših zvaničnika tribunala, od kojih je nekima suđeno za ''verbalni delikt'' kada su se usudili da kritikuju njegov rad, i mnoga druga".

Jeremić je podsetio i da su neposredan povod za sazivanje ove debate bile šokantne oslobađajuće presude apelacionog veća Haškog tribunala za ratne zločine počinjene u operaciji "Oluja".

Odgovor kritički nastrojenim tviterašima

Odgovarajući kritikama na "Tviteru" da će se rasprava o radu međunarodnih krivičnih tribunala u toj skupštini 10. aprila održati, ali da "neće biti medijski propraćena" i samim tim neće imati značaj koji bi imala u drugim uslovima, Jeremić je rekao da se sa tim ne slaže.

"Mislim da grešite. Najvažnije je da u zvanične dokumente UN za istoriju uđe i nesto drugo osim zvaničnih haških zapisa", prokomentarisao je on preko svog "Tviter" naloga.

(Tanjug)

Foto: BetaPhoto/Milan Obradović/AV

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.