Izvor: Blic, Beta, 17.Apr.2009, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Presuda Međunarodnog suda polovinom 2010.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras da se mišljenje Međunarodnog suda pravde o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova ne može očekivati pre polovine 2010. godine.

Jeremić je za RTS rekao da će prva usmena rasprava pred tim sudom biti održana u decembru i da je "apsolutno uveren da će Međunarodni sud pravde doneti odluku koja je u skladu sa međunarodnim pravom".

"U svakom slučaju, pre polovine 2010. godine ne možemo očekivati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << presudu suda, a ta presuda će imati presedanski karakter", rekao je Jeremić ističući da će se time znati "da li u 21. veku može da opstane etnički motivisana secesija".

Prema njegovim rečima, mišljenje sudu u Hagu dostavilo je oko 30 zemalja, a u ponedeljak će biti objavljena zvanična lista država koje su podnele podneske o proglašenju kosovske nezavisnosti.

U skladu sa stavovima Srbije, tom sudu mišljenje su dostavili Kina, Rusija, Argentina, Kipar, Egipat, Brazil, Španija, Rumunija, Slovačka, Iran, Azerbejdžan i još neke države, a Kosovo su podržale Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici, rekao je Jeremić.

On je rekao da će proces pred Međunarodnim sudom pravde pokazati da Srbija u svojoj borbi i za miroljubivi nastup u očuvanju svoje teritorije ima "čvrste saveznike koji se ne libe da tu podršku Srbiji stave i na papir".

"Ovo je prvi put u istoriji Međunarodnog suda pravde da se akt secesije razmatra sa aspekta međunarodnog prava", rekao je šef diplomatije i dodao da će to biti proces veka, jer će se meriti "pravo na samoopredeljenje protiv prava na održanje teritorijalnog suvereniteta".

Jeremić je rekao da će do kraja iduće nedelje razgovarati sa zvaničnicima u Briselu, Parizu i Vašingtonu i da će diplomatska i politička borba za očuvanje teritorije Srbije biti nastavljena bez obzira na postupak pred Međunarodnim sudom pravde.



Srbija, Rusija i vlasti Kosova predali dokumenta

Srbija je danas predala MSP u Hagu pisani podnesak kojim tvrdi da je prošlogodišnje jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova bilo u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Najvišem sudu UN podnesak je, u haškoj Palati mira, oko 13 sati podneo glavni pravni koordinator tima Saša Obradović. Pravne argumente, Srbija je u podnesku izložila na oko 350 stranica, prilažući i prateće dokumente na još šest stotina stranica. Zastupnik Obradović, posle predavanja podneska, nije bio dostupan za izjavu.

Nešto kasnije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je predat izveštaj Rusije o proglašavanju nezavisnosti Kosova. U saopštenju se navodi da ruski dokument sadrži zaključak da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova od strane privremene uprave, protivureči međunarodnom pravu, uključujući odredbama rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Izveštaj Moskve je napravljen uz saradnju Ruske asocijacije međunarodnog prava.

Tokom dana je i pravni tim vlasti u Prištini predao dokument kojim su obuhvaćeni svi argumenti o proglašenju nezavisnosti. Osnovni dokument od 200 i aneks od 300 stranica predao je šef pravne ekipe Kosova, britanski stručnjak za međunarodno pravo Majk Vud.

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni je potvrđujući da su dokumenta predata rekao da zbog osetljivosti pitanja neće ništa govoriti o sadrzaju dokumenata, ali je kazao da su "argumenti na strani Kosova" i da će se proces pred sudom okončati u korist najmlađe države na svetu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.