Jeremić: Pravedno za obe strane

Izvor: B92, Tanjug, 29.Jul.2010, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Pravedno za obe strane

Njujork -- Šef diplomatije Vuk Jeremić upozorava da će, ako se ne postigne sporazum o Kosovu, biti stvoren presedan i založio se za rešenje prihvatljivo za obe strane.

"Srbija je čvrsto opredeljena da sarađuje s međunarodnom zajednicom u cilju sprečavanja takvog katastrofalnog scenarija", ukazao je on.

"Stremimo pravednom rešenju koje će zadovoljiti obe strane", naveo je Jeremić u autorskom članku za "Vol strit džornal".

To je jedini način za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jačanje zajedničih prioroteta, normalizaciju odnosa i za završetak procesa demokratske transformacije Balkana u stabilni i napredan region u potpunosti integrisan u Evropsku uniju, rekao je Jeremić, koji boravi u Njujorku kako bi sagovornicima u UN i Pokretu nesvrstanih preneo stav Srbije o Kosovu posle objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde.

(FoNet)

Šef srpske diplomatije je u članku za američki dnevnik, takođe, poručio da je otpočinjanje dijaloga između strana, koji će rezultirati kompromisom i obostrano prihvatljivim rešenjima za sva nerešena pitanja - jedini put napred.

Govoreći o savetodavnom mišljenju MSP, prema kojem deklaracija o nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava, Jeremić navodi da je Sud ostavio Generalnoj skupštini UN da se izbori sa političkim posledicama tog mišljenja.

To je, dodao je Jeremić, potvrdio i generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun, koji je izjavio da će Generalna skupština "odlučiti kako da dalje postupi po tom pitanju".

"Zato će u centru predstojećih rasprava biti posledice jednostrane deklaracije nezavisnosti Kosova u svetlu zaključaka suda. Treba da težimo tome da ishod tih debata unese pozitivan uticaj na globalno rukovođenje. Neophodno je da pronađemo realističan način kako bismo zatvorili Pandorinu kutiju, koju je Priština otvorila", rekao je srpski ministar.

Šef srpske diplomatije još jednom je ponovio stav da Srbija nikad, ni eksplicitno ni implicitno, neće priznati nezavisnost Kosova.

Govoreći o mišljenju MSP, on je ukazao da Sud u svom mišljenju nije podržao stav da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova jedinstven slučaj, kao ni tvrdnje Prištine da je Kosovo država.

Štaviše, Sud nije potvdio ni pravo pokrajine na otcepljenje od Srbije, niti pravo kosovskih Albanaca na samoopredeljenje.

"Umesto toga, Sud se pozabavio izučavanjem formulacije jednostrano proglašene nezavisnosti. Taj, strogo tehnički pristup, omogućio mu je da iznese mišljenje da sam tekst deklaracije ne predstavlja kršenje međunarodnog prava", istakao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, albanske vlasti na Kosovu smišljeno se bave netačnim tumačenjima mišljenja Suda, predstavljaući ga kao potvrdu legalnosti pokušaja otcepljenja.

To, prema njegovim rečima, može da prouzrokuje široke i veoma problematične posledice za međunarodnu zajednicu.

"Etničke manjine u celom svetu mogu da iskoriste tu mogućnost da sačine sopstvene deklaracije nezavisnosti po kosovskom modelu. To će im omogućiti da tvrde da takvi tekstovu u dovoljnoj meri daju legitimitet njihovom otcepljenju, a da nezavisnost koju proglase ne narušava međunarodno pravo", upozorio je Jeremić.

"Neophodno je sprečiti takve opasnosti, inače će separatizam konstantno ugrožavati granice bilo koje multietničke države, što će za posledicu imati ozbiljnu nestabilnost u celom svetu", zaključio je Jeremić.

Jeremić boravi u Njujorku, gde će sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom razgovarati o situaciji na Kosovu i Metohiji posle iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Srpski ministar će se obratiti i forumu Pokreta nesvrstanih i sastati sa mnogim ambasadorima zemalja članica UN, kojima će preneti poziciju Srbije nakon iznošenja savetodavnog mišljenja MSP i predstaviti buduće korake koje je Vlada Srbije usvojila kao stategiju u odbrani suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

Srbija je juče podnela Generalnoj skupštini UN Rezoluciju kojom se jasno ističe da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja i poziva na pronalaženje uzajamno prihvatljivog rešenja putem dijaloga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.