Jeremić: Postupak protiv Nagelea

Izvor: B92, 22.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Postupak protiv Nagelea

Beograd, Novi Sad -- Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio je od generalnog sekretara UN disciplinski postupak protiv političkog direktora UNMIK-a Žolioa Nagelea.

Razlog za to je što je Nagele šefu diplomatije Kosova Skenderu Hiseniju omogućio da govori na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi. Jeremić je u emisiji Poligraf TV B92 rekao da je Nagele prekršio proceduru skupa i instrukcije UN i ustupio reč Hiseniju.

"Eksplicitna instrukcija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << UN je da predstavnici UNMIK-a nemaju pravo da daju reč predstavnicima privremenih prištinskih institucija", kazao je Jeremić.

On je dodao da je jučerašnji skup bio veoma važan jer je Srbija pokazala zube i iskoristili svoj pun institucionalni kapacitet i uložila veto na završnu deklaraciju koja nije bila u skladu sa politikom Vlade Srbije.

"Jezik na kome je Srbija insistirala je bio sledeći - države jugoistočne Evrope nemaju zajednički stav po pitanju problema Kosova. To znači da Kosovo nije država jugoistočne Evrope, mi smo na tome insistirali, da države jugoistočne Evrope mogu da imaju ovakav ili onakav stav", rekao je Jeremić.

On dodaje da je to "naprosto realnost po pitanju Kosova".

"Jezik na kome smo insistirali i koji je na kraju odneo prevagu - jer je to deklaracija koja je bila usvojena na predsedničkom nivou, nakon mog veta na ministarskom nivou - je na jedan eksplicitan način saopštio u jednom međunarodnom dokumentu da Kosovo nije država. To je jedan diplomatski uspeh", kaže Jeremić.

"U septembru inicijativa u UN"

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je u Novom Sadu da će Srbija, na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u septembru, podneti predlog rezolucije kojom će se tražiti izjašnjavanje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Naravno, ne možemo unapred znati sadržaj te odluke. Ali, čini mi se nemogućim da Sud ignoriše jasne parametre, univerzalne standarde na kojima počiva međunarodni sistem", rekao je Jeremić na skupu povodom dvadesete godišnjice ISO standarda.

Jednom kada Sud presudi o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, ocenio je Jeremić, suočićemo se sa činjenicom da Kosovo neće moći da postane deo zajednice suverenih država u svetu.

Jeremić je naveo da će se tada "otvoriti novi prozor" i početi istinski pregovori o budućem statusu Kosova sve dok se ne dođe do kompromisnog rešenja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Disciplinski postupak protiv Nagelea

Izvor: Mondo, 22.Maj.2008

Vuk Jeremić zatražio je od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna pokretanje disciplinskog postupka protiv političkog direktora UNMIK-a Džolija Nagelea, zato što je na regionalnom samitu u Bugarskoj ustupio reč Skenderu Hiseniju.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.