Jeremić: Poštovaćemo  odluku Međunarodnog suda o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Poštovaćemo odluku Međunarodnog suda o Kosovu

NJUJORK - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da će se Srbija pridržavati mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova. Srbija je zatražila mišljenje jer je uverena da su proglašenjem nezavisnosti Kosova prekršeni međunarodno pravo, Povelja UN, Završni akt iz Helsinkija i Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, rekao je Jeremić je na konferenciji za novinare u sedištu UN u Njujorku.

"Ali, pošto tražimo mišljenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pošto smo strana koja to traži i verujemo u međunarodne institucije, uključujući Međunarodni sud pravde, poštovaćemo odluku Međunarodnog suda pravde", rekao je on i dodao da ne bi bilo moralno za Srbiju da ne uvaži mišljenje tog suda.

Jeremić je rekao da Srbija ima velika očekivanja od mišljenja koje traži, ali da bi bilo "vrlo neprikladno" da sada govori o bilo čemu što bi povećalo predarasude o tom pitanju.

On je dodao da predlog rezolucije koji je predao u UN, a kojim se od Generalne skupštine UN traži mišljenje Međunarodnog suda pravde u vezi s Kosovom, ne sadrži političke kvalifikacije, niti stavove Srbije u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova.

"Naša rezolucija je vrlo kratka, jedna od najkraćih i nema političke kvalifikacije niti sadrži kako Srbija vidi proglašenjee nezavisnosti. Mi ne želimo da zemlje glasaju za naš stav već da se (to pitanje) prosledi Međunarodnom sudu pravde", rekao je on.

On je rekao da će Generalni komitet sada odlučivati o uvrštavanju predloga rezolucije u dnevni red jesenje sednice Generalne skupštine UN i izrazio nadu da će na toj sednici većina zemalja podržati predlog Srbije.

"Nadamo se da će Generalna skupština glasati pozitivno o našem zahtevu. Dobićemo mišljenje suda koje nije obavezujuće, ali Srbija će se pridržavati mišljenja tog suda", rekao je on.

Upitan o sličnosti pitanja Kosova i situacije u Gruziji, Jeremić je rekao da je miran i diplomatski pristup Srbije rešavanju pitanja Kosova može da posluži kao model za rešavanje kriza i da Srbija ne žele da se vrati u vreme ratova 1990-tih godina.

Ponovio je da rekonfiguracija UNMIK-a na Kosovu mora biti takva da se ne dovede u pitanje suverenitet Srbije na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244, i da se taj proces ne može završiti bez potvrde Saveta bezbednosti UN.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da očekuje da će vlada Srbije uskoro biti u prilici da saopšti da je ispunila sve obaveze prema Haškom tribunalu.

Jeremić je izrazio nadu da će Ratko Mladić i Goran Hadžić uskoro biti uhapšeni i saradnja s Haškim tribunalom okončana, ali nije izneo nikakve detalje.

Govoreći o studentu Miladinu Kovačeviću, za kojim su američke vlasti raspisale poternicu pošto je napustio SAD nakon što je, navodno, pretukao kolegu na univerzitetu u državi Njujork, Jeremić je rekao da je vlada Srbije savetovala Kovačeviću da se se suoči s pravdom.

Šef srpske diplomatije je kazao da je Kovačević, zasad, odbija da se vrati u SAD , a da vlada ne može ništa da učini pošto Ustav Srbije ne dozvoljava izručenje građana drugim državama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.