Jeremić: Porška Argentine

Izvor: B92, 14.Apr.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Porška Argentine

Vuk Jeremić (FoNet)

Buenos Ajres -- Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras u Buenos Ajresu da se Argentina snažno protivi jednostranoj nezavisnosti Kosova.

"Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je pozicija Argentine po pitanju Kosova i Metohije izuzetno čvrsta. Argentina snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i ostaje privržena principima međunarodnog prava", rekao je Jeremić nakon razgovora sa svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << argentinskim kolegom Horheom Tajanom.

Šef srpske diplomatije dodao je da je tokom razgovora sa Tajanom usaglašen niz zajedničkih koraka u okviru međunarodnih multilateralnih institucija u vezi sa diplomatskim nastupom Srbije po pitanju Kosova i dodao da Srbija "može da računa na punu podršku Argentine u tom smislu".

"Argentina će podržati našu inicijativu da na Generalnoj skupštini UN zatražimo savetodavno mišljenje od Međunarodnog suda pravde (o legalnosti priznavanja jednostrane nezavisnosti Kosova) i aktivno će se založiti na prostoru Latinske Amerike i u okviru Pokreta nesvrstanih ova inicijativa dobije što više glasova", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, argentinski domaćini bili su "optimisti" po pitanju podrške inicijativi Srbije u Latinskoj Americi "uprkos pritiscima koji se vrše u pravcu priznavanja jednostrane nezavisnosti".

Jeremić je dodao da je Argentina predsedavajući regionalne organizacije Merkosur i "u tom smislu važna, jer formira agendu te organizacije i zastupa latinskoameričke zemlje u mnogim multilateralnim forumima, pre svega u UN".

"Argentina će pokrenuti i raspravu u okviru Merkosura o procesu rešavanja budućeg statusa Kosova i Metohije. Nadam se da će Argentina, uz podršku Brazila, gde sam bio pre desetak dana, uspeti da postigne zajednički stav velike većine latinskoameričkih zemalja da podrže inicijativu Srbije u Generalnoj skupštini UN", rekao je on, dodajući da "inicijativa Srbije za cilj ima pozivanje na međunarodno pravo u rešavanju kosovskog problema".

Osim Kosova, Jeremić je sa svojim domaćinom razgovarao i o bilateralnim odnosima, posebno privrednoj saradnji i najavio posetu Tajane Beogradu u junu, a predsednice Argentine Kristine Fernandes za 2009. godinu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Meksiko ne podržava jednostranu nezavisnost Kosova

Izvor: Blic, 15.Apr.2008, 22:37

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras, nakon sastanka sa meksičkom koleginicom Patrisijom Espinosom, da se Meksiko snažno protivi priznavanju jednostrane nezavisnosti Kosova i Metohije....."Sa zadovoljstvom mogu da kažem da sam dobio garancije da će Meksiko ostati čvrsto...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.