Jeremić: Pojačati diplomatske napore Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Pojačati diplomatske napore Srbije

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da Srbija mora da pojača diplomatske napore, ali da u ovom trenutku neće biti vraćeni ambasadori u zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova.

Jeremić je u intervjuu za današnju "Politiku" rekao da će Akcioni plan, odnosno diplomatski pristup Srbije biti "dinamično sagledan i po potrebi menjan" i da je cilj "optimizacija resursa i učinaka".

"Moramo da pojačamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << diplomatske napore, ali i da vodimo računa da ne izgleda kao da smo odustali od borbe protiv priznavanja jednostrano i nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije", kazao je on.

Jeremić je kazao da je potrebno razgovarati o rekonfiguraciji UNMIK-a i da će jedan od prioriteta nove Vlade Srbije biti da što pre počne razgovore sa Ujedinjenim nacijama o tome kako treba da izgleda "optimalna struktura međunarodnih civilnih snaga na terenu".

"To će biti jedan od prioriteta nove vlade da bi se došlo do nekog modela koji je prihvatljiv za sve, uključujući Srbiju i koji će dobiti podršku Saveta bezbednosti, a samim tim i legitimitet", rekao je Jeremić.

On je najavio da će tim povodom biti razgovora sa generalnim sekretarijatom UN i kasnije sa šefom misije UN Lambertom Zanierom.

Jeremić je dodao da je na terenu počeo proces rekonfiguracije bez konsenzusa zaintresovanih strana.

"Ipak, nadam se da taj proces neće biti završen bez angažmana i pristanka Beograda i potvrde u Savetu bezbednosti. Ukoliko to bude slučaj, mi to nećemo moći da prihvatimo", kazao je Jeremić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.