Jeremić: Podršku nesvrstanih za Kosmet

Izvor: Glas javnosti, Beta, 18.Mar.2010, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Podršku nesvrstanih za Kosmet

MANILA - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić istakao je u Manili da je presudno da zemlje članice Pokreta nesvrstanih, od kojih 80 odsto nije priznalo nezavisnost Kosova, zadrže svoj principijelan stav.

- Zahvaljujući vašem angažovanju Generalna skupština UN je tražila od Međunarodnog suda pravde da odluči o legalnosti pokušaja secesije Kosova - rekao je Jeremić na specijalnom sastanku Pokreta nesvrstanih o temi "Međuverski dijalog i saradnja za mir i razvoj". >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Jeremić je istakao da Srbiji mnogo znači što većina članica Pokreta nastavlja da poštuje njen suverenitet i teritorijalni integritet.

Tadićevo izvinjenje

Šef diplomatije Vuk Jeremić je takođe istakao da se Srbija suočila sa nedelima iz prošlosti. On je podsetio da je predsednik Boris Tadić izvinio za nedela počinjena za vreme prethodnog režima u građanskom ratu i da je išao u Srebrenicu na 10-godišnjicu masakra koji se tamo dogodio.

Upozorio je na to koliko zemalja bi moglo da budu pogođeno ako se da legitimitet secesiji, da bi takva odluka "ugrozila granice svake multietničke države, i proizvela nestabilnost širom sveta".

Jeremić je takođe naglasio da će biti potrebna podrška zemalja članica Pokreta nesvrstanih i kada Sud donese svoju odluku da se putem dijaloga nađe rešenje koje mogu da prihvate sve strane.

- Podržavanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta jedne članice UN, kao i pravednog rešenja za status naše separatističke pokrajine kroz mirni proces vi ćete obezbediti da se međunarodnim pravom spreče sadašnji i budući separatisti koji sanjaju o tome da pokušaj secesije Kosova postane opšte prihvatljiva norma".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.