Jeremić: Ojačati odnose sa Kolumbijom

Izvor: Studio B, 19.Jul.2011, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Ojačati odnose sa Kolumbijom

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić razgovarao je u Bogoti sa kolumbijskom koleginicom Marijom Anhelom Olgin Kueljar o razvoju odnosa dve zemlje, posebno u domenu borbe protiv organizovanog kriminala, kulturne i ekonomske saradnje.

"Proširenje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, pre svega u oblasti trgovine narkoticima, sa zemljama Latinske Amerike je od ključnog značaja za uspeh srpske državne strategije u toj oblasti", izjavio je juče Jeremić.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je dodao da je kolubijskoj strani, takođe, predstavio srpske "argumente u vezi sa neophodnošću postizanja odluke Saveta bezbednosti UN koja bi dala mandat nezavisnoj istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu".

"Naišli smo na razumevanje naših sagovornika", naveo je srpski ministar.

Kolumbija je članica Saveta bezbednosti UN, u kome se trenutno vode konsultacije povodom predloga Srbije o pokretanju nezavisne istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu pod mandatom SB UN.

Ministarka inostranih poslova Kolumbije rekla je da će početkom septembra doći u Beograd na obeležavanje 50. godišnjice prvog samita Pokreta nesvrstanih zemalja.

Kako je dodala, tom prilikom će biti potpisani sporazumi iz oblasti saradnje na nivou ministarstava unutrašnjih poslova, odbrane i kulture, kao i sporazum o ukidanju viza na diplomatske i službene pasose.

Planirano je da u oktobru u Beogradu budu potpisani i sporazumi o zaštiti investicija, kao i o ukidanju dvostrukog oporezivanja, čime se stvaraju uslovi za pripremu Ugovora o slobodnoj trgovini.

Na sastanku je, takođe, iskazano i posebno interesovanje za saradnju u oblasti rudarstva i energetike u kojima je Kolumbija jedna od vodećih zemalja Latinske Amerike, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.