Izvor: Blic, Beta, 18.Okt.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Odluka Skoplja će imati posledice

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas će odluka Vlade Makedonije da uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom ugroziti odnose Beograda i Skoplja u trenutku kada su oni počeli da se popravljaju na inicijativu Srbije.

"Smatramo da je ta odluka za žaljenje", rekao je Jeremić obraćajući se novinarima u Ministarstvu inostranih poslova i dodao da će takva odluka Skoplja imati posledice.

Jeremić je naglasio da o granici sa Srbijom susedne države >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mogu da razgovaraju samo sa Vladom u Beogradu.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova saopštilo je danas da su Priština i Skoplje uspostavili diplomatske odnose, pošto su parlamenti obe zemlje ratifikovali sporazum o demarkaciji granice.

Istovremeno je kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni najavio skoro imenovanje ambasadora u Skoplju.

Koha ditore: Sporazum potpisan zbog međunarodnog pritiska

Sporazum o demarkaciji granice između Kosova i Makedonije ne bi bio ratifikovan bez pritiska međunarodne zajednice, prenosi danas štampa u Prištini.

"Skupština se dva puta sastala da bi osigurala 81 glas za sporazum. Iako su visoki državni zvaničnici ocenili da sporazum otvara put uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Makedonijom, neki poslanici su se otvoreno usprotivili ratifikaciji. Bez međunarodnog pritiska sporazum ne bi uspeo", piše "Koha ditore". Dnevnik navodi da je posle prvog neuspešnog kruga glasanja na vanrednoj sednici predsednik Skupštine Jakup Krasnići ponovo sa šefovima parlamentarnih grupa razgovarao o važnosti sporazuma.

"Istovremeno, predstavnici međunarodnih misija akreditovanih na Kosovu imali su niz sastanaka sa poslanicima", piše "Koha ditore".

Dnevnik "Kosova sot" navodi da sporazum "zadovoljava Makedoniju".

"Istina je da ovim dokumentom Makedonija ne samo da nije izgubila teritoriju, već je dobila najmanje 2.500 hektara kosovske zemlje, onako kako je i predviđeno sporazumom koji je potpisala sa Beogradom tokom 2001. godine", piše u komentaru "Kosova sot".

Sporazumi kao ovaj sa Makedonijom prolaze bez buke na Kosovu i to je jasan pokazatelj da u budućnosti takvi sporazumi mogu biti potpisani sa Crnom Gorom, a možda i sa Srbijom, spekuliše list.

Skupština Kosova je juče ratifikovala sporazum o demarkaciji granice sa Makedonijom pošto su prethodno sporazum potpisali premijeri dve zemlje. Zvaničnici u Prištini su najavili da se ubrzo očekuje i uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova i Makedonije.

Ivanović: Dodatno zaoštravanje odnosa Srbije i Makedonije

Odluka makedonskog parlamenta da ratifikuje sporazum o granici sa južnom srpskom pokrajinom Kosovo i Metohija možda će rešiti granični problem, ali će dovesti do dodatnog zaoštravanja "ionako krhkih" odnosa Srbije i Makedonije, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović.

"Mislim da se na ovaj način možda rešava taj granični problem, ali se ionako krhki odnosi između Srbije i bivše jugoslovenske republike Makedonije dodatno zaoštravaju", naglasio je Ivanović.

On je rekao i da vlasti u Makedoniji jednostavno moraju da shvate da je njihov strateški interes da sa Srbijom uspostave dobre odnose, a da se na ovaj način ti odnosi podrivaju.

"Njihov dogovor je kratkoročno rešenje, i ono kao takvo može da kratkoročno reši teritorijalne odnose, ali će kao posledicu sigurno imati zahlađenje odnosa sa Srbijom", rekao je Ivanović, dodajući da će odluka makedonskog parlamenta dovesti i do zaoštravanja odnosa i podizanja tenzije na čitavom Balkanu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ratifikacija sporazuma o granici

Izvor: B92, 18.Okt.2009

Beograd, Skoplje -- Parlamenti u Prištini i Skoplju ratifikovali su u subotu sporazum o demarkaciji granice Kosova sa Makedonijom... Makedonsko Sobranje je nešto pre ponoći usvojilo Sporazum sa 72 glasa za i 11 protiv na sednici koja je skoro celo popodne bila prekinuta jer su poslanici tražili razjašnjenja....

Nastavak na B92...

Ratifikovan sporazum o demarkaciji makedonsko-kosovske granice

Izvor: Southeast European Times, 18.Okt.2009

18/10/2009..SKOPLJE, Makedonija -- Parlamenti u Skoplju i Prištini ratifikovali su u subotu (17. oktobar) sporazum o demarkaciji granice između dve zemlje. Dokumentom se rešava osmogodišnji spor oko tog regiona koji su albanski gerilci iskoristili 2001. godine za pokretanje napada, tokom albanske...

Nastavak na Southeast European Times...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.