Izvor: Blic, 10.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Odložena sednica SB UN

Generalni sekretarijat UN odlučio je da na zahtev dve stalne članice Saveta bezbednosti odloži sednicu najvišeg izvršnog tela svetske organizacije na kojoj je sutra generalni sekretar UN Ban Ki Mun trebalo da predstavi izveštaj o Kosovu i Metohiji, izjavio je Tanjugu šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.



"Upravo smo dobili zvaničnu informaciju iz sedišta UN da je sednica Saveta bezbednosti zakazana za utorak 11. novembra odložena na zahtev dve stalne članice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Saveta bezbednosti", izjavio je Tanjugu Jeremić, koji se nalazi u Londonu na putu za Njujork .

Ministar Jeremić je dodao da za sada nije utvrđen novi datum za održavanje sednice, ali da se pominje mogućnost da ona bude održana krajem ove nedelje.

Na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti generalni sekretar UN Ban Ki Mun trebalo je da predstavi svoj izveštaj o Kosovu i Metohiji u kojem bi trebalo da se nađu jasne odrednice za funkcionisanje misije Evropske unije na Kosovu u skladu sa zahtevima Srbije, pre svega, da Euleks bude statusno neutralan i pod pokroviteljstvom UN.

"Što se tiče rekonfiguracije međunarodnog civilnog prisustva u našoj južnoj pokrajini, mi smo svoju poslednju reč rekli, uslovi Srbije su poznati i oni se neće menjati", rekao je on, dodajući da je Srbija "spremna za sednicu Saveta bezbednosti kad god ona bude zakazana".

"Nadamo se da će biti postignut konsenzus u okviru međunarodne zajednice i da će ovaj proces ipak biti okončan na jedini način koji garantuje legitimitet i održivost međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, a to se može postići odlukom Saveta bezbednosti", rekao je Jeremić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.