Jeremić: Odlaganje mišljenja MSP o Kosovu loše po Srbiju

Izvor: Blic, 28.Mar.2010, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Odlaganje mišljenja MSP o Kosovu loše po Srbiju

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras da Srbiji odgovara da do iznošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova dođe što pre i da odlaganje nije dobra vest.

"Nema još zvaničnih informacija o tome kada će se sud izjasniti. Čini se da dolazi do izvesnog odlaganja o tome govore neke neformalne vesti", rekao je Jeremić gostujući na televiziji Pink.

Po njegovoj oceni, odlaganje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije dobra vest jer Srbiji odgovara da do iznošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde dođe što je moguće pre.

"Mi smo uvereni u našu pravnu argumentaciju. Što je veći prostor između danas i momenta donošenja odluke, veći je prostor i za vršenje pritiska na sud. Srbija ne vrši pritisak na sud. Mi niti to možemo niti hoćemo da učinimo", istakao je Jeremić.

On je kazao i da odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova nema veze sa hapšenjem Ratka Mladića kako se preneli pojedini mediji. Jeremić je istakao da je vrlo teško za očekivati da se kaže da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

"Ako se to desi, nijedna međunarodna granica više neće biti sigurna. Postojaće mnoge zemlje koje će od tog trenutka imati ogroman problem očuvanja svoje teritorijalne celovitosti", kazao je Jeremić.

On je kao uspeh srpske diplomatije ocenio to što Kosovo ne može očekivati nova priznavanja na samitu Arapske lige.

"To je rezultat napornog i sistematskog rada. Na mnogim meridijanima, bitka o tome da da li će se diskutovati ili neće kosovska nezavisnost se vodi gotovo svakodnevno. Mi smo angažovani na svim tim sastancima. Do sada smo uspevali uglavnom da odnesemo prevagu, a mislimo da će tako ostati i u budućnosti", dodao je Jeremić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.