Jeremić: Ni Amerika, ni Britanija protiv

Izvor: Glas javnosti, 19.Sep.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Ni Amerika, ni Britanija protiv

BEOGRAD - Da bi Srbija pobedila kreatore nezavisnog Kosova, neophodan joj je jedan glas više od polovine prisutnih predstavnika članica UN na Generalnoj skupštini svetske organizacije 23. septembra, što bi najviše moglo da bude 97. No, u obzir treba uzeti da je Kosovo do sada priznalo 46 članica UN, ali i da moćni Zapad silno pritiska širom sveta ne bi li mnoge države ubedio da budu uzdržane prilikom glasanja za inicijativu Srbije da Međunarodni sud pravde da mišljenje o legalnosti jednostranog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << proglašenja nezavisnosti Kosova.

Šef diplomatije Vuk Jeremić ističe da se, među zemljama koje su se snažno založile za predlog, osim Španije i Argentine, pojavio i Egipat. Očekivanja su velika od arapskih zemalja, od kojih je samo pet njih priznalo Kosovo. Podsetimo, Egipat u islamskom svetu ima veliki uticaj. Jeremić je veliki optimista, pa tvrdi da će čak i „najveći protivnici“ inicijative, SAD i Velika Britanija, glasati u našu korist, jer se one „na zasedanju Generalnog komiteta nisu usprotivile stavljanju rezolucije na dnevni red“. A britanski ambasador u UN Džon Sojers kaže da London još nije doneo čvrstu odluku kako će glasati, ali ponavlja da Srbi „ne postupaju mudro“.

Da to što je Opšti komitet Skupštine UN dao zeleno svetlo da se srpska stvar nađe na dnevnom redu ovogodišnjeg zasedanja u NJujorku može značiti čak i promenu politike velikih sila, tvrde eksperti u srpskom pravnom timu, koji su branili Beograd po tužbama BiH i Hrvatske pred Sudom pravde.

- Izuzetno dobar znak je što su za naš predlog glasale čak i države koje su priznale Kosovo. Ne želimo da kažemo da će velike sile glasati za predlog da Generalna skupština zatraži mišljenje Suda, ali je čak i to moguće! Sigurni smo da i velike sile uviđaju da nije dobro suprotstavljati se inicijativi neke zemlje koja traži pravno mišljenje, jer se to onda može tumačiti kao odstupanje od prava. Ubeđeni smo da je najjačima sada nesumnjivo u interesu da pokažu da se zalažu za primenu međunarodnog prava, a ne samo za golu silu - ističu u srpskom pravnom timu.

Komentarišući mišljenja da bi inicijativa mogla biti i „mač sa dve oštrice“ jer bi Sud mogao proglašenje lažne „države Kosovo“ navesti kao legalno, u našem timu spokojno kažu - nema šanse!

Podgorica u NJujorku kazuje

- Crnogorski predsednik Filip Vujanović saopštiće na Generalnoj skupštini UN zvaničan stav Crne Gore o priznanju nezavisnosti Kosova - najavio je juče premijer Milo Đukanović.

Lobiranje u NJu Delhiju

Šef diplomatije Vuk Jeremić naveo je juče u NJu Delhiju da će sa indijskim potpredsednikom Muhamedom Hamidom Ansarijem i kolegom Pranabom Mukerđijem razgovarati o Kosovu i zatražiti podršku u UN.

Da dobijemo možda još koji glas od muslimanskih zemalja prethodnih dana svojski se trudio i ministar Rasim LJajić, koji se u NJujorku sreo sa šefovima misija Saudijske Arabije, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Rezultat tih susreta je da će neke zemlje sigurno glasati za naš predlog, dok će jedan broj njih verovatno ostati uzdržan zbog velikog pritiska nekih država - naveo je.

Da rezolucija Srbije ima šanse da prođe, tvrdi i nemački balkanolog Franc Lotar Altman. Ali ističe i da to nije mnogo bitno.

- Moguće je dostići prostu većinu. Srbija bi time u svakom slučaju bila na dobitku. A to je i jedino što će dobiti, pošto države koje su priznale Kosovo, između ostalih SAD i zemlje EU, sigurno neće povući svoje odluke. A vlast u Beogradu bi time dobila poene na unutrašnjem planu, jer bi mogla da kaže: „Evo, uradili smo sve što smo mogli“, pa i ako Sud negativno presudi - rekao je Altman.

Komentarišući pritisak na članice UN da glasaju protiv inicijative Beograda, Ričard Gauen iz Evropskog saveta za spoljne poslove rekao je da EU ne treba da se spušta na nivo da „siledžijski gura svoje ideje, kao što to čine neke zemlje“.

- Za to sam da se Srbiji omogući da zatraži mišljenje Suda, jer bi suprotna odluka narušila sam koncept međunarodnog prava - istakao je Gauen.

Ja ne znam do kada ce ovi nasi da lazu i sebe i oko sebe? Najstrasnije je sto se bezobzirno lazu mladi ljudi obecanjima o ne znam kakvom boljem, lepom, lakom zivotu ako Srbija udje u EU. I ovo sa ovom vescu je svojevrsna lagarija. USA se ne protivi ne zbog nas vec zbog interesa u Gruziji i naftnim trasama koje idu preko Gruzije. Sta ce da pricaju ako se desi (a moze da se desi, u politici nema ljubavi vec su samo interesi) da sutra Rusija prizna Kosovo jer je priznala Abhaziju i Juznu Osetiju? Pa na konto toka se napravi dil izmedju USA-EU, mi vama priznajemo Kosovo a vi nama Abhaziju & Osetju i sve to ladno prodje kroz UN u koje se kunu Jeremici, Djelici, Tadici...

Sta ce onda da pricaju?

Zasto se cuti da Rusi ne dolaze na pregovore oko gasnog ugovora, zasto se ne pise da uopste nije ni izvesno da ce ta trasa prolaziti kroz Srbiju; gde su Tadicevi Fijati, Mercedesi. Da nije tuzno i otuzno, da covek pukne od smeha. Umesto da proizvodimo ono sto mozemo i za sta imamo idealne uslove a to je zdrava hrana koju svi na zapadu hoce, mi bi da pravimo auta.

Zasto se ne istrazi (aj malo vi nezavisni i "nezavisni" novinari istrazitelji , pokazite se!) kakva je uloga i za koga g. Dinkic radi razbijajuci i minirajuci svaki predlog i ponudu iz Rusjije i ranije i posebno sada sa NIS-om. Kome je u interesu da Rusija nema svoje trase za export gasa u EU e da bi Nabuko proradio i zaziveo.

Pa trasa ni ne prolazi kroz Srbiju nego iz Crnog mora ide na jug Bugarske pa ispod Jonskog mora na jug Italije pa se penje.

Ovo sto vi pricate je zamisljeno da bude samo jesan mali krak do podzemnig skladista u Vojvodini.

Ali jos uvek je to samo zamisao dok je ova glavna trasa o kojoj ja govorim davno isprojektovana

"Zasto se cuti da Rusi ne dolaze na pregovore oko gasnog ugovora"

Kako ne dolaze? Sojgu danas odlete tamo!

"Sta ce da pricaju ako se desi (a moze da se desi, u politici nema ljubavi vec su samo interesi) da sutra Rusija prizna Kosovo jer je priznala Abhaziju i Juznu Osetiju? Pa na konto toka se napravi dil izmedju USA-EU, mi vama priznajemo Kosovo a vi nama Abhaziju & Osetju... "

Tacno je da se svasta moze desiti, ali Rusima nije potrebno priznanje tih republika, koliko im treba destabilizacija rezima Saakasvilija. A to da ce oni iskoristiti Kosovo da bi priznali ove republike, to sam ja znao odavno. I, iako se nama cini da su oni dobro uradili priznavsi ih, u stvari ce se tek videti koliko je za NASE interese taj potez bio suvisan! S jedne strane je dobro sto su pokazali zube, ali s druge, nama nista nije trebalo to priznanje. Ali, "nista licno - biznis je biznis".

No, generalno se slazem sa komentarom.

Mala zamerka na nacin pisanja izvestaja. Naveli ste u tekstu " ....zemljama koje su se snažno založile za predlog, osim Španije i Argentine, pojavio i Egipat ..." Mislim da je pravilnije da se umesto reci "osim" upotrebi rec "pored", jer "osim" moze da znaci negiranje, sto nije smisao ove recenice.

Pozdrav redakciji

PRAVDA JE CORAVA

SUD PRAVDE JE KO IMA BATINU..!

Mozu reci Srbiji dasu u pravu..!! ALI ..Sila Boga ne moli..!!

Kadasu jednoga Crnca osudili 15 godina da robuje u zatvoru i kasnije ustanovili da nije kriv nizasto reklisu samo"IZVINITE" ALI..!!Bez ostete!

Koliko je Bus poslao na elektricnu stolicu Oni koji nisu bili krivi?

Nas Srbe treba da osude najvise stosmo pogresili ispred Boga izneverili svetinju 4-C..!Jer NESLOZNE Svet ceni za NIKO I NISTA..!

NESLOZNI SRBI NISU SRBI..!

Tacka..! NESLOZNI"tako zvani Srbi"Traze Pravdu kod slepoga i coravog suda..????

Sve doklen smo NESLOZNI nema pravde!

Gdeje SLOGA I JEDINSTVO TAMO JE I BOG I PRAVDA..!!

E- Jeremicu zar neznas ni osnovno da bez SLOGE SRBA nas ne sisa niko ni za suvu sljivu..a kamoli za neku pravdu.

SAMO SLOZNI SRBI MOZU OTETI NAZAD KOSOVO I SACUVATI VOJVODINU NESLOZNI NEMOZU NI FUDBALSKU UTAKMICU DA POBEDE..!

SRBIJI TREBA NOVI DRZAZA MIHAILOVIC DA SLOZI SRBE I PREPORODI U PRAVE SRBE NE OVI "bivsi Srbi"da brane Srpsku cast i pravdu.

Moj "Cetnice"

Govoris o "Otimanju" nazad.

Pa Vojvodina je postala deo Srbije tek 1919 godine

a Srbija je dobila Kosovo tek nakon konferencije u Londonu 1912

A ti jadan, pricas o otimanj.

Ili su "Cetnici" naucili samo da "otimaju?

Ne moze se govoriti "KOsovo je kolebvka Srpstva" i zato ga svojatati a ISTOVREMENO svojatati i "osvojenu" Krajinu ili Vojvodinu u kojima su Srbi manjina

Kako mogu Srbi sa 65% u Vojvodini biti manjina, komsijo? Kosovo je bilo srpsko, a tvoji hrvati su dobijali zemlje 45. pa ih i danas drze.

Svidja mi se kad kazes "Kosovo je BILO Srpsko....", dobro je ,dobro, polako vec sebi pripremate teren da se mirite sa sudbinom,ok, to je to!

A koliko % srba ima na Kosovu komsijo???

"Srbija je dobila Kosovo tek nakon konferencije u Londonu 1912"

STOP! Molim Vas da ne pisete neistine i poluistine! Srbija nije "dobila" Kosovo 1912, nego ga je VRATILA! I nije nikako i nikada mogla da ga DOBIJE, jer je nastala na tom istom Kosovu! To sto ga je izgubila u 15. veku (da, nije greska, upravo u 15. veku) nista ne znaci, kao sto ne znaci ni to sto ga je izgubila u 21. Privremeno.

Inace, sledeci Vasu logiku, sa istim uspehom mozete da tvrdite da je Francuska DOBILA Pariz TEK 25. avgusta 1944.

Do odgovorim obojici.

Onaj prvi vezano za Vojvodinu kaze da su Srbi sada tu vecina (65%) sa cine se skazem ali on racuna sadasnje vreme i stanovnike

ALI

ISTOVREMENO

ovaj drugi kaze da je bitno to sto je Srbija startovala na Kosovu pa je zato srpsko iako sada tu zivi manje od 5% Srba.

Znaci po vama ispada da se jedno svojata na osnovu istorije a drugo na osnoovu danasnjeg stanja.

A ja mislim da ne moze bas tako tj de pomislite stra bi bilo da je obratno???

Moj, "U", vi hrvati otimate levo i desno, gore i dole, i sredinom!

Izbacili ste srbe iz Krajine, nagovarali Bosnjake i huskali protiv Srba, sad ste dobili vasu drzavu i sto nas ne ostavite na miru, uzmite vase hrvate iz Vojvodine, nisu nam pozeljni, "uopce", i tamo ih vodite u Liepu Vasu . Nije uopste portrebno da otvarate radnje po BG, jednostavno ostavite sve sto je preko Drine, i nikakav kontakt sa Srbijom. Uzmite i vasu ambasadu kad podjete. Ne ozbiljno, zavrsite svaki kontakt sa Srbijom i ucinite nam veeeeeliku uslugu. Niti haj, niti baj?

A Kosovo je bilo uvek srpsko, a ako Vojvodina nije srpska, onda DALMACIJA je ITALIANSKA, a SLAVONIJA je MADJARSKA, a ISTRA je ITALO-SLOVENSKA, a pre nego sto je vatikan poceo sa pokatolicavanjem srba do Zagrabije, to su sve srbi bili do Zagrabije, a vi ste hrvati samo pravi u Zagorju, i to ti je to Moj ustaso! Ups! pardon, vi nazvaste jednog gospodina Cetnikom, sto je ponos njegov nadam se da se ne Ljutite.

taj vuk pojma nema cim je rekao reci " najjace drzave". po cemu? vojno gube.

ekonomski je drugi japan. sta taj vuk trabunja i sta je sada to njegovo otkrice

da su ujedinjene nacije nakon kao nekakve borbe dale podrzu. taj je LUD.

umesto da ide u estoniju i da vidi zasto su od kada su pre 4 godine usli u

evropu imali rast od oko 10% godisnje a sada su poceli da propdaju.

treba uciti na tucim greskama. treba da ide i da pita na sta su estonci

pare trosli i zasto su pravili greske. on je diltetant.

isto tako jat je u krizi, oni sada cekaju da vide sta ce se u italiji desiti pa

i oni da nesto kao da urade. a 0d 17 septembra u "le monde" ima

dobra statistika ko je ko i aviaciji u evropi i ocito je da treba ici za jat

u pravcu lufthanse, da bi se sprecio francusko-holandki monopol i

konacno promeniti ime jat za nesto normalno kao SAVE, sto se

lako pamti i ima veze i sa rekom a i sa nasim svecem. da se ljudima

na vreme osigura buducnost dok se ima vremena. naravno ako

ima mogucnosti dogovora i ako ne idu na ocitu prevaru.

i srbi i nemci bi imali interesa.

"Jeremić: Ni Amerika, ni Britanija protiv."

Pa ovaj covjek je ,ili stvarna budala, ili je osamucen od svojih 'briliantnih diplomatskih uspjeha' .Lupeta kojesta nadajuci se da su Srbi vec ustrojeni da prime sarlatanstvo kao znak prodora u blistavu buducnost, (koja je bas tu -iza coska)

Kad smo se otarasili od Vuka Draskovica nadali smo se da ce to biti kraj kretenstva u nasoj spoljnoj politici. Sad Vuk Jeremic dokazuje da nam Draskovic nije bio nekiakvi nesrecni slucaj.

Mnogo 'vukova' za ovako sirotu zemlju.

Пропаганда и манипулација српског "пућанства". Само Сила Србина Спашава.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.