Jeremić: Neophodni dobri odnosi

Izvor: B92, 10.Feb.2011, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Neophodni dobri odnosi

Banjaluka -- Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Banjaluci da Srbija mora da ima dobar odnos i komunikaciju sa svim međunarodnim silama.

Jeremić je, odgovarajući na pitanje o uticaju Nemačke na dešavanja u BiH i na prostoru Balkana, rekao da Nemačka nije jedina država koja ima uticaj i interese na Balkanu.

Dodao je da takve interese imaju i Rusija i Turska.

"Sa svima moramo da razgovaramo i moramo da se blisko angažujemo kada je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o budućnosti Balkana. Moramo imati dobru komunikaciju i dobar odnos sa svim međunarodnim silama, sa svim zemljama koje imaju međunarodni uticaj", rekao je Jeremić, navodeći da Nemačka "ima posebnu težinu u tim odnosima".

Šef srpske diplomatije rekao je novinarima u Banjaluci da je Nemačka jedna od najuticajnijih zemalja u svetu, ne samo u Evropskoj uniji i da je logično da ona "iskazuje interesovanje za procese koji se dešavaju na samom obodu EU", na prostoru koji teži da se priključi EU.

"Govorićemo sa svima, sa Evropom, Rusijom, Turskom, sa svima koji ovde imaju uticaj, ali polazimo od toga šta je naš državni i nacionalni interes. Razgovaraćemo sa svima koji imaju interesovanje za stabilnost ovog dela sveta kako bismo ostvarili i svoje interese", rekao je Jeremić.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je inicirala razgovore s predstavnicima najjačih stranaka u BiH i do sada je održano više bilateralnih sastanaka u Berlinu s funkcionerima SNSD, SDA, SDP i HDZ.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.