Jeremić: Nemoguća misija

Izvor: B92, Tanjug, 09.Avg.2010, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nemoguća misija

Njujork -- Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da se obezbeđivanje podrške rezoluciji Srbije u Generalnoj skupštini UN graniči sa nemogućim.

On je dodao da će Srbija učiniti sve da uveri članice svetske organizacije u ispravnost svojih stavova.

Delegacija Srbije, predvođena ministrom Jeremićem, imala je u Njujorku preko 40 bilateralnih konsultacija sa stalnim predstavnicima država članica UN, kako bi se broj zemalja koje bi mogle priznati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezavisnost Kosova sveo na najmanju moguću meru.

"Detaljno smo upoznali sagovornike sa sadržajem savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, koje ni u jednom svom segmentu nije dalo za pravo Prištini na jednostranu secesiju od Srbije", rekao je ministar Jeremić dopisniku Tanjuga u Njujorku. On je rekao da je sagovornicima u UN ukazano na opasnost od uspostavljanja presedana koji bi doveo u pitanje teritorijalnu celovitost bilo koje multietničke države na svetu.

Predmet razgovora sa diplomatama na Ist riveru bila je i rezolucija koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN na usvajanje tokom predstojećeg zasedanja, istakao je srpski ministar.

Upitan da proceni kakvi su izgledi Srbije da pod aktuelnim okolnostima postigne uspeh, Jeremić je odgovorio: "Imajući u vidu sa kakvim se otporima suočavamo, nije teško zaključiti da se naša misija graniči sa nemogućim. Ali, nećemo dozvoliti sebi da ne učinimo svaki napor, da ne iskoristimo svako diplomatsko sredstvo, da ne dospemo do svakoga ko je spreman da nas sasluša i pokušamo da ga snagom političkih argumenata uverimo u ispravnost naših stavova".

"Moramo očuvati staloženost i sistematičnost, izbegavati direktnu konfrontaciju i uraditi sve što je u našoj moći da ne dođe do masovnog talasa od nekoliko desetina priznanja Kosova, koje je Priština najavljivala pre dve nedelje", dodao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je, kao neosnovane, odbacio optužbe opozicije da je Srbija, odlukom da nastupi u Generalnoj skupštini UN, odustala od borbe u Savetu bezbednosti, gde ima podršku Rusije i Kine, stalnih članica sa pravom veta.

"Naravno da nam ne pada na pamet da napuštamo sigurnu luku Saveta bezbednosti. Na prošlonedeljnoj sednici smo izneli jasan stav da se budući status Kosmeta može razmatrati jedino u tom telu UN i to na osnovu rezolucije 1244, koja precizno definiše način na koji je to moguće učiniti", zaključio je Jeremić.

On je dodao da je jedina tema kojom će se baviti Generalna skupština UN savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, jer ga je ona i zatražila.

"Naš nastup u Generalnoj skupštini, kakav god bio ishod glasanja, ni na koji način neće ugroziti našu poziciju u Savetu bezbednosti. Naprotiv, može samo da je ojača", naglasio je šef srpske diplomatije.

"S obzirom na male šanse koje imamo, svaki rezultat za koji se budemo izborili će biti primljen kao dokaz naše istrajnosti u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te da nas stoga i dalje ima smisla podržavati", naveo je Jeremić.

"Ne" jednostranoj nezavisnosti

Šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio za Si-En-En da je Kosovo pitanje koje deli članice UN, EU i NATO, pa je kompromisno rešenje jedini način da se to premosti.

Jeremić je rekao da je Beograd spreman za otvoren dijalog sa institucijama samouprave u Prištini i da neće unapred reći "ne" nijednom rešenju za Kosovu.

"Jedino čemu kažemo 'ne' je jednostrano proglašena nezavisnost", rekao je ministar Jeremić, gostujući u emisiji Farida Zakarija "GPS" na američkoj televizijskoj mreži Si-En-En.

Jeremić je, na pitanje koji je argument Beograda zašto jednostrano proglašena nezavisnost Kosmeta ne bi trebalo da bude uvažena, ukazao da bi prvi put u istoriji Ujedinjenih nacija otcepljena teritorija dobila državu bez pristanka matične države.

"Ukoliko se to desi u slučaju Kosova, sutra može da se desi u bilo kom delu sveta", upozorio je Jeremić.

Jeremić je naglasio da braneći stav u vezi sa Kosmetom, Srbija ne samo da brani svoja ustavna, politička i demokratska prava, već i nastoji da spreči opasan presedan.

Kosovo je pitanje koje pravi podele u Savetu bezbednosti, među članicama Evropske unije i NATO, primetio je Jeremić

Jedini način da taj raskol bude premosti jeste iznalaženje rešenja za Kosmet koje je prihvatljivo za obe strane, rekao je srpski šef diplomatije.

Jeremić je naveo da Beograd nastavlja sa politikom mirnog rešenja pitanja Kosmeta, koristeći isključivo diplomatska, politička i pravna sredstva, a odbacujući nasilje.

Na pitanje kako se oseća zato što neki ljudi, uprkos promenama, još gledaju na Srbiju kao na "Miloševićevu Srbiju", Jeremić je rekao da "kao ljudsko biće, ponekada ga to uvredi" jer se ceo demokratski blok borio za svrgavanje Miloševića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.