Izvor: Blic, 05.Okt.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nećemo predlagati podelu Kosova

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić u intervjuu nemačkom nedeljniku „Špigl" izjavio je da podela Kosova nije i nikada neće biti srpski predlog. Na napomenu „Špigla" da je srpski predsednik Boris Tadić kao jednu od opcija naveo podelu Kosova i pitanje da li je to pretnja, Jeremić je rekao:

- Ne, podela Kosova ne stoji na našoj agendi, to nije i neće biti nikada naš predlog.

On je naglasio da, kada je reč o inicijativi Srbije da Međunarodni sud pravde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (MSP) ispita zakonitost jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Srbija ne želi konfrontaciju, već samo pravni savet.

- Pravni savet ima, pre svega, veliku moralnu i političku težinu. Želimo nazad za pregovarački sto - rekao je Jeremić. On je izjavio je FoNetu da se „nada najboljem ishodu" glasanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji Srbije. Uoči odlaska u Njujork, gde će Generalna skupština UN u sredu odlučivati o inicijativi Srbije, Jeremić je predočio da su „ostala još dva dana izuzetno visokog napona".

„U ponedeljak i utorak ćemo imati poslednje sastanke sa zemljama koje podržavaju našu inicijativu", najavio je Jeremić.

Pritisak Mantera

Povodom izjave američkog ambasadora Kamerona Mantera da je Jeremić u razgovoru sa predstavnicima SAD obećao da će Beograd podržati uspostavljanje misije Evropske unije (Euleks) na Kosovu, šef diplomatije Srbije rekao je da je to deo „politike pritisaka, koji su se proteklih nekoliko dana podigli do maksimuma". On ističe da „nije bilo govora o prihvatanju bilo kakvog čina koji bi za efekat mogao imati narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.