Jeremić: Ne želimo da se tužimo

Izvor: B92, Beta, 02.Jan.2010, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Ne želimo da se tužimo

Beograd -- Šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da namera Srbije nije da se tuži s Hrvatskom, nego da gradi dobrosusedske odnose i sarađuje na putu ka intregaciji u EU.

"Mislim da bi za Hrvatsku bilo mnogo bolje da do ovog procesa ne dođe. Naša primarna namera i želja nije da se tužimo, nego da sarađujemo na putu ka integraciji u EU, da gradimo dobrosusedske odnose, da rešavamo probleme koje smo nasledili", rekao je Jeremić povodom odluke o pokretanju kontratužbe Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv Hrvatske za genocid.

Vlada Srbije je 31. decembra 2009. odlučila da pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu podnese odgovor na tužbu i protivtužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tokom rata od 1991. do 1995. godine.

"To je izuzetno obiman materijal koji će konačno na međunarodnoj pozornici upaliti svetlo i u pravom svetlu prikazati ono što je na teritoriji Hrvatske činjeno i pre 60 godina, a i pre 15-ak godina", ocenio je Jeremić za RTS.

Kada je reč o evropskim integracijama, Jeremić je rekao da je cilj Srbije da u 2010. godini što pre počne ratifikacija Sporazuma sa EU o stabilizaciji i asocijaciji, i da Srbija do kraja ove godine postane kandidat za prijem u EU.

"Učinićemo sve da držimo razdvojeno proces pristupanja EU od određivanja budućeg statusa Kosova. 2010. godina će biti prelomna za budući status Kosova i mislim da će period nakon iznošenja savetodovnog mišljenja Međunarodnog suda pravde (o legalnosti nezavisnosti Kosova) biti izuzetno intenzivan i dinamičan u diplomatskom smislu za ovu zemlju", najavio je Jeremić.

Jeremić je rekao da ne očekuje da će odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu, kakva god da bude, ugroziti odnose Srbije sa njenim glavnim evropskim partnerima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Za Hrvatsku bi bilo bolje da do suđenja ne dođe

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jan.2010

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras, povodom odluke o pokretanju kontratužbe Srbije protiv Hrvatske za genocid, kako jnamera i želja Srbije nije da se tuži, nego da gradi dobrosusjedske odnose i saradjuje na putu ka intregaciji u EU. "Mislim da bi za Hrvatsku bilo mnogo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Jeremić: Namera Srbije je da gradi dobrosusedske odnose

Izvor: EMportal, 03.Jan.2010, 15:35

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio da namera i želja Srbije nije da se tuži, nego da gradi dobrosusedske odnose i sarađuje na putu ka Evropskoj uniji.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.