Jeremić: Mnogo toga u svom profesionalnom radu sam naučio od ministra Lavrova

Izvor: Vostok.rs, 26.Jul.2012, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Mnogo toga u svom profesionalnom radu sam naučio od ministra Lavrova

26.07.2012. - Rusija je za Srbiju veoma poseban, tačnije najvažniji bilateralni partner

Poslednjeg dana na mestu ministra spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić, sastao se ruskim kolegom, šefom diplomatije Rusije-Sergejem Lavrovim. Na zajedničkoj konfrenciji za štampu, koja je usledila nakon pregovora, obe strane su izjavile da se međunarodne krize i konflikti mogu rešavati samo putem pregovora i na bazi međunarodnog prava.

Sa konferencije za štampu izveštava >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << naš dopisnik Jovana Vukotić, koja prenosi reči gospodina Jeremića, izabranog predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN:

"Rusija je za Srbiju veoma poseban, tačnije najvažniji bilateralni partner. Tako je sada, a tako je bilo i u prošlosti i ja se nadam da će tako biti i u budućnosti, da će rukovodstvo Srbije nastaviti blisku saradnju i unapređivanje odnosa između Srbije i Rusije.

Želim da se zahvalim ministru Lavrovu na saradnji, na partnerstvu koje smo ostvarili, posebno na ličnom prijateljstvu koje smo uspostavili. Moram da priznam ovde da sam mnogo toga u svom profesionalnom radu naučio od ministra Lavrova. Nisam jedini ministar spoljnih poslova koji je bio u prilici da uči od Sergeja Lavrova, ali mnogi drugi to nisu spremni da kažu.

Mi imamo vrlo blizak odnos, zaista smo blisko sarađivali- posebno zato što Srbija i Rusija imaju vrlo slične poglede na svet. To se potvrdilo i u našim današnjim razgovorima, ne samo kada je reč o jednom pitanju koje se diskutuje u međunarodnoj areni, koje je za Srbiju veoma važno- pitanje Kosova.

Po tom pitanju imamo jednake poglede. Srbija se suprotstavila pokušaju secesije, pokušaju jednostranog menjanja granica i u tome smo uživali principijalnu podršku Rusije i to pitanje mora da se reši iključivo putem pregovora, a na osnovu Rezolucije SB UN 1244.

Pitanje Kosova i nerešen status Kosova predstavlja jednu od najvećih opasnosti za mir i stabilnost u regionu zapadnog Balkana i to je stvar koju moramo nastaviti da rešavamo mirnim i diplomatskim putem u budućnosti.

Sličnost srpskog i ruskog pogleda na svet, naravno dolazi i iz toga što smo veoma blisko sarađivali i na istim stranama bivali tokom naše istorije, bez izuzetka. Pogotovu u Drugom svetskom ratu kada su srpski i ruski narod napravio ključan doprinos u borbi protiv fašizma. To je pobeda na koju smo ponosni i u potpunosti delimo mišljenje Rusije da je bilo koji pokušaj revizije istorije može samo ugorziti međunarodnu multilateralnu i bilateralnu saradnju.

Srbija, kao jedna od zemalja pobednica u borbi nad fašizmom, će se tome naravno oštro suprotstavljati na svakom mestu i u svakom pogledu.

Srbija je izabrana na jedno važno mesto, na mesto predsedavajućeg 67. zasedanja Generalne skupštine UN, za poverenje koje smo dobili, zahvalni smo svim zemljama sveta koje su nas podržale. Moram da istaknem važnu ulogu i važnu podršku Rusije i mi se zahvaljujemo na tome. Srbija će na jedan fer i izbalansiran način opravdati poverenje.

Govorili smo danas o važnim međunarodnim pitanjima, govorili smo o krizama, o procesu reformi UN i slažemo se da jednostrani i nasilni koraci nisu način za rešavanje međunarodnih pitanja. Srbija je bila, u ne toliko davnoj istoriji, žrtva upravo jednostranih i nasilnih koraka na međunarodnoj sceni i na ta pitanja smo posebno osetljivi, kada je reč o međunarodnim naporima da se reše krize bilo gde u svetu.

Važna tema visoke debate na otvaranju 67. zasedanja Generalne skupštine, na predlog predsedvajuće zemlje- Srbije je mirno razrešenje konflikata kroz medijaciju i pregovore i u tom duhu će biti naš nastup i u tom duhu ćemo predsedavati Generalnom skupštinom UN."

Odlazećeg ministra spoljnih poslova Srbije pitali smo šta bi mogao da posavetuje svom nasledniku, na šta je gospodin Jeremić izjavio da je ubeđen da je vlada Srbije napravila pravilan izbor i smatra da je na čelo srpske diplomatije postavljen profesionalac kome saveti nisu potrebni.

Gospodin Jeremić je izrazio i svoje posebno zadovoljstvo zbog toga što je njegova poslednja zvanična poseta u svojstvu šefa srpske diplomatije- upravo poseta Rusiji, srpskom najvažnijem spoljnopolitičkom partneru.

Jovana Vukotić,

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.