Jeremić: Mandat za istragu daje SB

Izvor: B92, 20.Apr.2011, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Mandat za istragu daje SB

Beograd -- Ključni element predloga koji je Srbija uputila u vezi s istragom o trgovini organima na Kosovu je da mandat za istragu mora dati SB UN, izjavio Vuk Jeremić.

Jeremić je danas razgovarao sa norveškim kolegom Jonasom Gar Storeom, koji danas boravi u poseti Beogradu.

"Najvažniji razlog za to je što su svi ratni zločini na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina istraživani s mandatom SB UN i oni koji su istraživali morali su da izveste taj Savet o svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nalazima", rekao je Jeremić.

"Nema razloga da te žrtve, ako se dokaže da su optužbe istinite, budu tretirane kao da su manje vredne od ostalih žrtava, ne sme biti razlike među žrtvama, niti procedura", dodao je Jeremić na konferenciji za novinare posle razgovora sa Garom Storeom

On je rekao i da se nada da će međunarodna zajednica usvojiti stav da je neophodno utvrditi istinu, "a istina se može utvrditi samo ako je istraga snažna i kredibilna".

Jeremić je uputio predlog Srbije generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu o tome kako bi mogla da se vodi istraga u vezi s optužbama o trgovini

organima na Kosovu u utorak po podne, a, kako je rekao, očekuje da će period konsultacija zemalja članica SB UN trajati "nedeljama".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.