Jeremić: Kosovo jeste deo Srbije

Izvor: B92, 26.Apr.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Kosovo jeste deo Srbije

London -- "Kosovo jeste deo Srbije - po našem Ustavu, po međunarodnom zakonu i na osnovu odluka Saveta bezbednosti (Ujedinjenih nacija)", izjavio je Vuk Jeremić za BBC.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je u intervjuu za britansku medijsku kuću rekao da su za protivzakonitu odluku o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova neophodni moćni međunarodni sponzori. Srećom postoje međunarodni zakoni i Savet bezbednosti UN, dodao je on.

Srbija, koja ne koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravo na upotrebu sile, upotrebljava sva raspoloživa diplomatska, politička i pravna sredstva da spreči nelegitimnu odluku Prištine, rekao je Jeremić.

Opovrgavajući tvrdnju novinara da je Kosovo de fakto nezavisno, Jeremić je rekao da pokrajinu nije priznalo tri četvrtine zemalja sveta, a ne samo Rusija, stalna članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta.

Jednostranu odluku Prištine nisu priznale, takođe, Narodna Republika Kina, još jedna stalna clanica Saveta bezbednosti, kao ni druge važne članice svetske organizacije - Indija, Brazil, Argentina, Južnoafrička Republika, Indonezija, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da su dosadašnji diplomatski napori Srbije "urodili plodom", potkrepljujući to činjenicom da je veoma mali broj zemalja van transatlantske porodice nacija priznao Kosovo, kao i time da je zvanični Beograd do sada uspeo da spreči da Kosovo uđe u bilo koju međunarodnu organizaciju.

Šef diplomatije je rekao da će napori Srbije kulminirati u septembru na Generalnoj skupštini UN iznošenjem veoma jednostavne rezolucije u kojoj će biti naglašeno da je Kosovo proglasilo nezavisnost protivno odluci Saveta bezbednosti, što nije u skladu s međunarodnim pravom, i da najviše telo svetske organizacije to treba da prosledi Međunarodnom sudu pravde.

Jeremić je dodao da su u Srbiji "ljudi zabrinuti i besni" povodom situacije na Kosmetu, kao i da su uvereni kako se radi o "flagrantnom kršenju međunarodnog prava i demokratskog Ustava" zemlje.

Srbija, nastavio je Jeremić, neće odustati od ovog pitanja, kao što će učiniti sve da obezbedi da u regionu vladaju mir i stabilnost

No, Srbija će, kao što bi učinila svaka druga zemlja na njenom mestu, istražiti sve mogućnosti da zaštiti svoj suverenitet, teritorijalni integritet i dostojanstvo, izjavio je Jeremić.

Jeremić je na pitanje da li bi Srbija, kada bi priznala Kosovo i potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, imala otvoren put ka pridruženju EU, rekao kako se nada da Beogradu neće biti iznet tako nepristojan predlog.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.