Jeremić: Kosovo je srpski Jerusalim

Izvor: Blic, 16.Jan.2010, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Kosovo je srpski Jerusalim

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je današnjem Njujork tajmsu da je Kosovo srpski Jerusalim, ali je odbio da kaže šta će Srbija zahtevati, ukoliko pobedi u procesu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i prinudi Kosovo da sevrati za preogovarački sto.

On smatra da su Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici, pre deklaracije o proglašenju kosovske nezavinosti, pogrešili što su, umesto rasprave o tom

problemu, nametali rešenje. Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rečima Jeremića, druga velika greška bilo je

očekivanje da će Srbija jednostavno da se pomiri sa gubitkom Kosova.

"Energija koju smo uložili širom sveta mnoge je iznenadila", naglasio je Jeremić, jer se nije očekivalo da ćemo se usuditi da to učinimo. Njujork tajms primećuje da se Jeremić žestoko borio za Kosovo, lobirajući kod vlada širom sveta da ne priznaju njegovu nezavisnost. U protekle dve godine Jeremić je posetio 90 zemalja, dok je u 2009., putujući po svetu, u avionu proveo 700 sati ili 29

dana, precizira njujorški list u tekstu o promeni imidža Srbije i njenom novom licu.

Navodeći da je Jeremić, zbog toga, postao jedan od najpopularnijih političara u Srbiji, Njujork tajms uočava i da je, s druge strane, na sebe navukao kritike protivnika da je nacionalista, koji se na jedan način ponaša u inostranstvu, a potpuno drugačije kada je na domaćem terenu.

"Lično, ne mislim da sam nacionalista", uzvratio je Jeremić, napominjući da je on "pola Bosanac i pola Srbin". Jeremić (34) smatra i da mu, kao ministru, njegova mladost ne predstavlja slabu tačku, već prednost.

"Kada ste mladi i kada negde doputujete prvi put, mnogi se iznenade kada vas vide", priznaje Jeremić. "To je zapravo dobro, jer otvara njihove umove. Oni su

znatiželjni da čuju šta imate da kažete, zato što se različiti", objašnjava Jeremić.

Ističući da je predsednik Srbije Boris Tadić nekadašnji Jeremićev gimnazijski profesor, a sada njegov politički mentor, Njujork tajms aktuelnu Vladu Srbije opisuje kao "najzapadnije orijentisanu" do sada.

Njujorški list zaključuje da Beograd agresivno napreduje prema članstvu u Evropskoj uniji i dobrim odnosima sa SAD.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.