Jeremić: Kandidatura za EU moguća u 2009.

Izvor: Blic, Beta, 24.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Kandidatura za EU moguća u 2009.

Vuk Jeremić

Holandski ministar inostranih poslova Holandije Maksim Ferhagen prihvatio je poziv da uskoro poseti Srbiju i pružio uveravanja da Holandija podržava članstvo Srbije u EU, odnosno da nije protiv procesa proširivanja Unije na zapadni Balkan, izjavio je juče šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.



Jeremić je posle razgovora sa ministrima Velike Britanije, Nemačke, Rumunije i drugih članica Evropske unije, dobio potvrdu za spremnost EU da pomogne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbiji u ostvarivanju prioritetnog cilja - dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU do kraja 2009. godine. Srpski ministar je dodao da će u razgovoru sa ministarskom trojkom EU naglasiti značaj odluke EU da ukine vize za srpske građane. On je rekao da je dobio političku podršku od ministara zemalja EU članica Šengena.

On je saopštio da je s Ferhagenom i drugim ministrima EU razmotrio i mogućnost da se nova ocena tužioca Haškog suda Serža Bramerca čuje i pre njegovog redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN u junu.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je za češke medije da će Srbija biti tehnički spremna da uđe u Evropsku uniju 2012. godine, a da bi 2014. godina bila dobra i simbolična za prijem Srbije.

„Lepa bi bila 2014. godina - biće izbori za Evropski parlament, počinje novi budžetski period u EU,m a za ljubitelje istorije biće to tačno 100 godina od momenta koji mnogi smatraju pravim početkom 20. veka", rekao je Đelić za „Hospožarske novini".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.