Jeremić. Egipat ne priznaje nezavisnost Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić. Egipat ne priznaje nezavisnost Kosova

KAIRO - Zvanični Kairo odlučio je da ne prizna "pasoše takozvane drave Kosovo", kao što ne priznaje ni jednostano proglašenu nezavisnost Kosova, izjavio je srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić posle razgovora sa egipatskim kolegom Ahmedom Abdulom Geitom.

Odluka Egipta o nepriznavanju kosovskih pasoša u skladu je sa dosadanjom politikom te države, koja je uticajna u arapskom svetu, rekao je Jeremić, naglasivši da je "dobio uveravanja da će Egipat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nastaviti među svojim partnerima u Arapskoj ligi, Pokretu nesvrstanih, Afričkoj ligi i među islamskim zemljama da propagira stav Srbije".

"Više je nego izvesno da imamo naklonost za naš stav. Oni neće priznati nezavisnost Kosova, radiće sa nama zajedno u međunarodnoj areni, ulagati diplomatske napore, kao i do sada, pogotovo u organizaciji Islamske konferencije, gde su mnoge zemlje pokušale da pitanje Kosova predstave kao versko i tražile podšrku muslimanskih zemalja za nezavisnost Kosova", rekao je Jeremić.

Podsećajući da je Egipat muslimanska zamlja, čija je javnost zainteresovana za verski aspekt kosovskog pitanja, Jeremić je naglasio da je ministru spoljnih poslova Egipta i medijima u Kairu, preneo da je pitanje Kosova "čisto političko pitanje i etniki motivisan pokušaj secesije, koji je u suprotnosti sa odlukom Saveta bezbednosti UN".

"Dokaz za to leži i u činjenici da svi Albanci nisu samo muslimani, kao i da je Srbija multietnička država, u čijoj vladi su i dvojica ministara muslimani", objasnio je srpski ministar spoljnih poslova.

Sa šefom egipatske diplomatije Jeremić je razgovarao i o predstojećoj sednici Generalne skupštine UN, na kojoj Srbija planira da traži podršku za podnošenje zahteva da Međunarodni sud pravde ispita jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Odluku o tome Egipat će doneti posle konsultacija sa svojim arapskim partnerima, pošto oni uvek pokušavaju da zauzmu jedinstven stav po svim pitanjima u Generalnoj skupštini UN, objasnio je Jeremić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.