Jeremić: EU da prestane sa novim uslovljavanjima

Izvor: Blic, 06.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: EU da prestane sa novim uslovljavanjima

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je Evropsku uniju da omogući odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom do kraja godine.



Prema njegovim rečima, Srbija u procesu pridruživanja EU nema jednak tretman kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana i za nju kao da postoje drugačiji standardi. On je kao primere naveo insistiranje na izručenju Ratka Mladića, iako ne postoje čvrsti dokazi da je on u Srbiji, očekivanje da se mirno prihvati makednonsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i crnogorsko priznanje Kosova, i „insinuacije nekih" da će novi uslov biti da Srbija prizna Kosovo.

- Vreme je da se kaže što je dosta - dosta je. Srbija se zaista suočava sa jedinstvenim izazovima i, verujte mi, mi smo u potpunosti toga svesni. Ali, izgleda da pojedine zemlje umesto da nam pomognu da ih prevaziđemo stavljaju pred nas nove prepreke - rekao je Jeremić na skupu „Srbija i EU - jačanje evropske perspektive".

- Hajde da se otarasimo dodatnog uslovljavanja i da odmrznemo prelazni trgovinski sporazum do kraja ove godine, da 2009. stavimo Srbiju na 'belu šengensku listu’ i da to postane godina kada ćemo dobiti zvaničan status kandidata – dodao je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.