Jeremić: Dijalog što pre

Izvor: B92, 12.Nov.2010, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Dijalog što pre

Ujedinjene nacije, Beograd -- Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić založio se na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu za što skoriji početak dijaloga Prištine i Beograda.

Jeremić je rekao da bi bilo štetno kada bi se realnosti na terenu menjale dok pregovori traju.

Jeremić je kazao i da Srbija ne može da pozove "svoje građane" na učešće na decembarskim izborima na Kosovu, jer oni nisu zakazani u skladu sa Rezolucijom 1244 UN.

U obraćanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Savetu bezbednosti UN, Jeremić je ponovio spremnost Srbije da radi na postizanju legitimnog kompromisa na Kosovu, naglasivši da Srbija neće štedeti napore niti će se zamoriti ili izgubiti strpljenje u nastojanju da se dođe do rešenja.

Niko ne treba da sumnja u spremnost Srbije da bude istinski partner u nastojanju da se postigne legitiman kompromis na Kosovu, rekao je Jeremić koji je naveo da Srbija to ne može da uradi sama.

"U XXI veku nijedna strana ne može da pobedi tražeći jednostrane ustupke, ili tražeći da izvuče maksimum iz usko zacrtanih ciljeva", rekao je Jeremić na sednici na kojoj je razmotren novi izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu.

Srbija će, po rečima šefa diplomatije, učiniti sve moguće u "nastojanju da se postigne legitiman kompromis", ne iz straha ili pod prisilom, već na osnovu uverenja da se taj deo zemlje može transformisati "iz mesta sporenja u mesto sloge" ako se deluje iskreno zajedno.

Srbija želi da dijalog, koji je ceo svet pozdravio kao jedini put ka miru na Kosovu, počne što pre, i očekuje da će se prvo baviti najmanje kontroverznim pitanjima, kazao je šef diplomatije Srbije.

"Za nas dijalog znači pregovore i biti otvoren za kompromis, to znači prevazilaženje predrasuda i kroćenje strasti", rekao je Jeremić.

Jedan fer i uravnotežen proces pregovora bi mogao da doprinese stvarnom pomirenju i da podstakne postizanje "mirne evropske budućnosti za zapadni Balkan", naveo je on.

Govoreći o izborima koje su zakazale albanske vlasti u Prištini za 12. decembar, Jeremić je ocenio da se oni ne održavaju u skladu sa Rezolucijom 1244 iz 1999. godine, pošto ih predstavnik generalnog sekretara nije zakazo, OEBS ne može da ih nadgleda i UN ne može da ih ozakoni, dodajući da pod takvim okolnostima vlada Srbije ne može da pozove svoje građane da učestvuje u tim izborima.

Jeremić je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova ni eksplicitno ni implicitno i da veruje da održivo rešenje tako značajnog pitanja ne može da se nađe bez slaganja svih činilaca.

Šef diplomatije Srbije je rekao i da Srbija smatra da je uzaludno i kontraproduktivno tražiti dalja priznanja unilateralne deklaracije nezavisnosti Kosova i podsetio da se velika većina zemalja članica UN uzdržala od priznanja, zahvalio im i pozvao ih da se drže tog stava sve vreme dok traje proces dijaloga.

Jeremić je kazao da je od "kritične važnosti" da se ne postavljaju prepreke tokom procesa dijaloga i da bi bilo isto tako štetno kada bi se realnosti na terenu menjale dok pregovori traju.

"Bilo koji pokušaj da se promene realnosti jenostrano ili kroz upotrebu sile bi dramatično, možda fatalno, minirao dijalog", rekao je on.

Jeremić je naveo da je prisustvo Ujedinjenih nacija na Kosovu i dalje neophodno i da je bitno da svi činioci na terenu, zajedno sa Savetom bezbednosti, ponovo potvrde podršku Unmiku kao jakom stubu miru i stabilnosti.

On je naveo da je "duboko zabrinut" zbog toga što se etničke albanske vlasti na Kosovu "aktivno opiru takvoj ulozi" UN u poslednje vreme, što se ističe i u izveštaju generalnog sekretara.

On je kazao da se nada da će Priština prihvatiti konstruktivniji pristup koji nudi UNMIK i koji podržava Savet bezbednosti.

Jeremić je podsetio na incidente prilikom ceremonije ustoličenja srpskog patriajrha Irineja u Peći ocenivši da je to bacilo senku na patrijarhove reči pomirenja, ali se samo usput pominje u izveštaju generalnog sekretara UN.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jeremić: Dijalog što pre

Izvor: Šumadija Press, 13.Nov.2010, 12:06

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić založio se na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu za što skoriji početak dijaloga Prištine i Beograda.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.