Jeremić: Čvrsto opredeljenje za EU

Izvor: B92, 21.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Čvrsto opredeljenje za EU

Ministar Vuk Jeremić (FoNet, arhiva)

Beograd -- Vuk Jeremić izjavio da je ubrzana evropska integracija "čvrsto i jasno" opredeljenje u Vladi Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije rekao je da je "ključni element zajedničkog političkog imenitelja" vladajuće koalicije upravo volja da se Srbija priključi Evropskoj uniji.

Jeremić se nada da će Srbija potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, a da će 2008. godina biti period u kome >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će se "učiniti i naredni institucionalni korak u procesu evropske integracije, a to je dobijanje statusa kandidata".

Prema rečima Jeremića, dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU "jedan je od najznačajnijih momenata na putu ka punopravnom članstvu u Uniji".

"Mislim da će 2008. godina biti apsolutno ključna za region, u smislu da li ćemo uspeti da iskoristimo činjenicu da je u ovom trenutku preovlađujući stav u vezi sa proširenjem Unije pozitivan", kaže on za nedeljnik "Evropa".

"Naš je veliki zadatak da iskoristimo taj sentiment i da učinimo sve da 'skočimo' na taj politički talas, koji bi nas preneo preko tačaka sa kojih više nema povratka u smislu evropske integracije. Jedna od tačaka sa kojih više nema povratka je, na primer, dobijanje statusa kandidata", rekao je on.

On je rekao i da u vladi postoji "zajednički imenitelj" u vezi sa bezbednosnom i odbrambenom politikom i da se on "prevashodno odnosi na naše čvrsto opredeljenje da do kraja iskoristimo sve prednosti našeg članstva u Partnerstvu za mir i time u narednih nekoliko godina jasno učvrstimo našu evroatlantsku perspektivu".

"Mislim da naša geografska i geostrateška realnost diktira apsolutnu neophodnost kompatibilizacije našeg odbrambenog i bezbednosnog sektora sa NATO", rekao je Jeremić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.