Jeremić: Brisel da prestane sa novim uslovljavanjima

Izvor: Politika, 06.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Brisel da prestane sa novim uslovljavanjima

Šef diplomatije ocenio da se Srbiji stalno postavljaju nove prepreke i da postoje insinuacije da je i priznavanje nezavisnosti Kosova uslov za članstvo u EU, dok francuski ambasador tvrdi da to nije uslov, ali da je potreban konstruktivan pristup Beograda u raspoređivanju Euleksa

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio je od EU da Srbiju ne suočava sa novim uslovljavanjima u procesu njenih evropskih integracija. Šef diplomatije je, kako prenosi Tanjug, istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da Srbija u svojoj istoriji nikada nije imala proevropskiju administraciju od one sa predsednikom Borisom Tadićem na čelu i da se zato postavlja pitanje zašto Srbija ne napreduje brže na evropskom putu.

Prema njegovim rečima, Srbiju, nažalost, ne tretiraju kao ostale zemlje aspirante za prijem u EU sa Zapadnog Balkana i čini se da od nje zahtevaju da odgovori na potpuno drugačije standarde.

Jeremić je podsetio da odnedavno zahtev za „punu saradnju” sa Haškim tribunalom znači izručenje Ratka Mladića, iako ne postoje čvrsti dokazi da se on krije u Srbiji i da se od Srbije očekivalo da se, pošto su pod velikim pritiskom Crna Gora i Makedonije priznale Kosovo, ponaša kao da se ništa nije dogodilo.

On je naglasio da sada neki insinuiraju da jedan od preduslova za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU treba da bude da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

„Došlo je vreme da poručimo: što je dosta dosta je. Srbija se suočava sa posebnim izazovima, kojih smo svesni. Međutim, umesto da nam se pomogne da ih prevaziđemo, čini se da nam neko neprestano postavlja nove prepreke koje moramo da pređemo”, kazao je Jeremić na međunarodnoj konferenciji „Srbija i EU”, koja se održava u Beogradu u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Prema njegovim rečima, ukoliko međunarodno prisustvo na Kosovu ne bude redefinisano u Ujedinjenim nacijama, to bi moglo proizvesti opasne i nepredvidive posledice na terenu.

„Zato smo uključeni u dijalog sa UN o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva u našoj južnoj pokrajini. Blizu smo rešenja koje bi bilo potvrđeno u Savetu bezbednosti”, naglasio je šef srpske diplomatije napominjući da okvir za statusno neutralnu administraciju u južnoj pokrajini ostaje Rezolucija 1244.

S druge strane, francuski ambasador u Srbiji Žan Fransoa Teral izjavio je juče da priznavanje Kosova nije uslov za evropske integracije Srbije, ali da Brisel smatra da bi Srbija trebalo da ima konstruktivan pristup u raspoređivanju Euleksa.

„Euleks je za nas suštinski važan, jer znači vladavinu prava na Kosovu. Zato i možemo da prihvatimo odluku Saveta bezbednosti UN za raspoređivanje Euleksa, iako mislimo da ta potvrda nije neophodna”, rekao je Teral na konferenciji „Srbija i EU – jačanje evropske perspektive” u „Sava centru”. Ambasador je dodao, kako prenosi Tanjug, i da su za EU prihvatljiva i druga dva uslova koje je postavio predsednik Srbije Boris Tadić, odnosno da Euleks ne sprovodi plan bivšeg izaslanika UN Martija Ahtisarija i da Euleks ne prejudicira status Kosova.

P. R.

---------------------------------------------------------------------

Spasojević: Nezavisno Kosovo izvor nestabilnosti u regionu

Državni sekretar Ministarstva odbrane Dušan Spasojević izjavio je juče da najveći bezbednosni izazov, rizik i pretnju za Srbiju i region predstavlja jednostrano, nelegitimno i nelegalno proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije.

Spasojević je rekao da je stav Srbije o tom pitanju jasan i nedvosmislen u pogledu doslednog poštovanja odredaba međunarodnog prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. „Nametanje rešenja koje nije usvojeno u Savetu bezbednosti UN dovodi do nestabilnosti u čitavom regionu”, istakao je Spasojević.

[objavljeno: 07/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.