Jeremić: Borba protiv pritisaka

Izvor: B92, Beta, 14.Jul.2009, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Borba protiv pritisaka

Beograd -- Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić kaže će se Srbija na samitu nesvrstanih boriti protiv pritisaka na zemlje članice tog pokreta da priznaju nezavisnost Kosova.

Povodom 15. samita Pokreta nestvrstanih, koji se sutra održava u Šarm el Šeiku, u Egipat je otišao ministar Jeremić, a skupu će se pridružiti i predsednik Boris Tadić. Srbija u poslednje vreme sve aktivnije sarađuje sa nesvrstanim zemljama, pre svega zbog podrške u borbi za očuvanje Kosova, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ogroman broj zemalja iz tog pokreta ne priznaje nezavisnost.

Zato Jeremić i kaže da će se Srbija tokom bilateralnih susreta sa zemljama članicama koje učestvuju na skupu u egipatskom letovalištu grčevito boriti protiv sve snažnijih pritisaka na njih da popuste i priznaju Kosovo.

Kosovo je glavna tema razgovora srpskih zvaničnika sa učesnicima samita nesvrstanih koji sutra počinje u egipatskom Šarm el Šeiku.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić još juče je stigao u Egipat, gde se sastaje sa kolegama iz najbrojnijeg pokreta sveta.

"Mi se borimo protiv izuzetno velikih pritisaka, to je grčevita borba za svaku prestonicu, za svaki glas, to nije ravnopravna borba. Rivali u toj utakmici su neke od najuticajnijih zemalja sveta. Međutim do sada smo bili u toj borbi prilično uspešni, ja se nadam da ćemo nastaviti da odolevamo tim pritiscima i u budućnosti”, očekuje šef diplomatije Srbije.

Na 15. samitu nesvrstanih u naredna dva dana šefovi država ili vlada i visoki zvaničnici iz više od 110 zemalja razmatraće pitanja diplomatskih odnosa, ekonomije i razvoja.

U tom bloku je dve trećine članica UN i najviše zemalja koje se protive nezavisnosti Kosova.

Živorad Kovačević iz Evropskog pokreta u Srbiji kaže da ipak i pored te podrške, Srbija u nesvrstanima ne treba da traži veći angažman od trentutnog statusa posmatrača.

"Sama činjenica da se veliki broj zemalja okuplja oko tog pokreta i aktivno učestvuje u njemu nije bez značaja i dobro je sarađivati sa tim pokretom. Oni su nam pomogli obezbeđivanjem većine u Generalnoj skupštini UN da se za pitanje legitimnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova traži mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu. Treba sa njima održavati kontake i lično mislim da se sa njima priča tu završava”, kaže Kovačević.

Prijateljski odnosi sa nesvrstanima dodatno bi mogli da budu osnaženi za dve godine, kada se obeležava 50 godina od prvog samita.

Jeremić je najavio da će Srbija u Šarm el Šeiku podneti zvaničnu kandidaturu za to da Beograd bude domaćin jubilarne konferencije 2011. godine.

Time bi glavni grad Srbije treći put bio grad domaćin – prvi put 1961. kada je u Beogradu uz glavne uloge Tita, premijera Indije Nehrua i predsednike Egipta i Indonezije, Nasera i Sukarna, održan osnivački samit nesvrstanih i drugi put 1989. godine.

"Te 1961. godine je bio veličanstven skup. Stvarno, u tom trenutku se ceo svet ,sem velikih sila odnosno blokovskih zemalja, okupio u Beogradu. To ostaje istorijski marker i nešto što je neprevaziđeno. Ovo 1989. godine je bilo već mnogo manjeg značaja, to je išlo po jednom rutinskom redu, došao je ponovo red na Jugoslaviju, mi smo već bili da tako kažem ozbiljno načeti, pred raspadom i mislim da to objektivno nije imalo neki veliki značaj”, ocenjuje Kovačević.

Stara Jugoslavija je bila jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, nastalog u vreme hladnog rata i blokovske podele sveta.

Odluka o tome da li će Beograd i treći put imati priliku da ugosti predsednike, premijere ili ministre spoljnih poslova članica Pokreta nesvrstanih, koji danas ima 118 zemalja, biće doneta iduće godine. Zanimljivo je da danas u Srbiji sve veće, opozicione i vladajuće stranke, nemaju ništa protiv obnavljanja bliskih kontakata sa nesvrstanima.

Od bivših članica SFRJ za sada je samo Slovenija zvanično izašla iz tog pokreta i to 2004. godine, kada je postala članica EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.