Jeremić:Bez promena Rezolucije 1244

Izvor: B92, Tanjug, 06.Maj.2010, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić:Bez promena Rezolucije 1244

Pančevo -- Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je rekao da nema nikakvog govora o promeni Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 o Kosovu.

"Ne postoji nikakva šansa da dođe do promene rezolucije, većina članica Saveta bezbednosti UN se tome protivi, od toga dve stalne članice sa pravom veta", poručio je Jeremić. On je naveo da nema nikakvih tajnih pregovora i da rezolucija ostaje na snazi kao jedini okvir u kojem "možemo razgovarati i pregovarati o rešenju problema Kosova".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Šef diplomatije Srbije je kategoričan u tome da ne postoje nikakvi tajni pregovori na tu temu i očekuje novu priliku za zvanične pregovore, nakon što Međunarodni sud pravde u Hagu da mišljenje o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova.

"Ne postoji nikakva šansa da dođe do promene rezolucije, većina članica Saveta bezbednosti UN se tome protivi, od toga dve stalne članice sa pravom veta", poručio je Jeremić.

On je naveo da nema nikakvih tajnih pregovora i da rezolucija ostaje na snazi kao jedini okvir u kojem "možemo razgovarati i pregovarati" o rešenju problema Kosova.

Predsednik Tadić, koji je nakon slave DS-a u Pančevu otišao u Požarevac na proslavu 180 godina Garde Vojske Srbije, nije direktno reagovao na informacije o promeni rezolucije 1244. Međutim, on je ponovio da odricanja od Kosova neće biti, ali ni skretanja s evropskog puta

"Srpska spoljna politika temelji se na dva principa koja sam uvek iskazivao kao ključna za vođenje politike u Srbiji i EU i Kosovo i Kosovo i EU. Nastupaćemo u svim međuanrodnim forumima u skladu s tim principima", kaže predsednik Srbije Boris Tadić.

Mediji su objavili izjavu analitičara Obrada Kesića, koji tvrdi da se Vašington sprema da izmeni Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN u korist nezavisnosti Kosova, nakon što Međunarodni sud pravde da svoje mišljenje o tome.

Kako je objavljeno, SAD će lobirati za podršku Srbije toj ideji, kojoj bi zauzvrat, ponudila bržu integraciju EU. Ove informacije niko nije potvrdio.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koha Ditore: Beograd želi podelu Kosova

Izvor: Blic, 06.Maj.2010

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je u privatnim razgovorima izjavio da Beograd želi podelu Kosova, piše danas "Koha Ditore", pozivajući se na zapadne diplomatske izvore, koji tvrde da je isti predlog stigao i iz kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića...Prema tim izvorima, Francuska,...

Nastavak na Blic...

Rezolucija 1244 ostaje na snazi

Izvor: Glas javnosti, 07.Maj.2010, 07:09

PANČEVO - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da nema nikakvih tajnih pregovora i da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ostaje na snazi kao jedini okvir u kojem se može razgovarati o statusu Kosova...- Ne postoji nikakva šansa da dođe do promene Rezolucije...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.