Jelašić se nije prepoznao u štednji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2009, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić se "nije prepoznao u štednji"

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić potvrdio je da NBS neće smanjiti plate svojim zaposlenim, jer se, kako je istakao, "nisu prepoznali u odluci Vlade Srbije o štednji".

"Mi u NBS ne osećamo se prozvanim u programu Vlade, jer nismo državni službenici i imamo zakonom zagarantovanu samostalnost, to znači i finansijsku samostalnost. Nema smanjenja pojedinačnih zarada, ali će ukupni troškovi biti manji u odnosu na 2008. godinu" - rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Jelašić za beogradski dnevnik "Pres".

On je istakao da se u NBS ne osećaju prozvanim ni kada je reč o smanjenju broja zaposlenih. U NBS nisu želeli da daju konkretan odgovor na pitanje da li će Jelašić podneti ostavku ukoliko mu Vlada smanji platu.

"Nadamo se da će Vlada Srbije shvatiti da do smanjenja plata u NBS ne treba da dođe.

Ukoliko to ne bude shvaćeno, videćemo šta dalje", kažu u NBS. U NBS se nadaju i da će Vlada Srbije "poštovati princip samostalnosti centralne banke".

"Nezavisnost NBS ogleda se u personalnoj, pravnoj, ali finansijskoj nezavisnosti u odnosu na državne organe. Ugrožavanje bilo kog oblika nezavisnosti predstavlja direktno narušavanje principa samostalnosti i nezavisnosti NBS, garantovanih Ustavom i zakonom", kažu u NBS i dodaju da se njihove plate ne isplaćuju iz budžeta.

Prema odluci Vlade Srbije, plata guvernera Jelašića od maja mogla bi da bude najviše 180.000 dinara (šest prosečnih zarada ili oko 2.000 evra), umesto 412.175 dinara (oko 4.500 evra), koliko ima danas. Jelašić je nekoliko puta do sada rekao da ne bi pristao da radi za manje novca.

Vlada Srbije je u utorak donela odluku o privremenom smanjenju plata u državnoj administraciji, uključujući i Skupštinu, NBS, Privrednu komoru Srbije, regionalne komore, javna preduzeća i agencije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.