Jelašić opet hoće platu od 4.300 evra!

Izvor: Glas javnosti, 10.Avg.2009, 05:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić opet hoće platu od 4.300 evra!

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić juče se javno požalio da mu je plata od 163.000 dinara „sramotno mala“ i zbog toga je Vladi Srbije poručio da će svoja primanja vratiti na prethodnih 412.000 dinara (što je trenutno preko 4.300 evra)?!

Guverner Jelašić je rekao da je za aktuelnu vladu „bruka“ što smanjuje plate stručnjacima njegovog ranga, pa je, siroma’ Radovan, prinuđen da nekako krpi kraj s krajem sa svega pet prosečnih plata u Srbiji! >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Potrebno stezanje kaiša

Ekonomista Boško Mijatović kaže da razume argumente i jedne i druge strane. Uz opasku da je i njemu država smanjila platu, dodaje da treba imati razumevanja za krizu u kojoj se nalazimo.

- Normalno je da guverner ima visoku platu jer slične plate imaju i direktori nekih javnih ili državnih preduzeća. To je u skladu sa odgovornostima i obavezama koje nosi posao. Ipak, svi treba da imamo u vidu da nas je zahvatila svetska ekonomska kriza i da stegnemo kaiš - ističe Mijatović.

Koja je ovo dripcina. Ovamo hoce da skida plate i penzije a sebi nabija platu. Ovo se zove cist kupleraj. Sve kuplermajstore treba najuriti govnivom motkom.

Па такво њихово понашање нас је и увело у много већу кризу него што и били као последица светске. Нажалост они по себи немају намеру да ударају, народ је обезглављен, неук самоорганизовању о одбрани од лоше власти и бојим се даће са тенданцијом ка горем ово потрајати.

U privatnom sektoru top management ima plate od par hiljada eura i sasvim stoji to sto covek kaze. Ako guverner ima platu kao vlasnik trafike ili mini-prodavnice onda tu nesto definitivno nije u redu. Sa platom od 1500 eur ne mozete naci nijednog vrhunskog strucnjaka (ne kazem da je to on, pricam generalno) i svaki ce posao potraziti u privatnom sektoru. Dakle, kvalitet mora da se plati i to radno mesto zaista vredi 4000 eur, bez obzira da li je na njemu Jelasic ili neko drugi. Ne brinite, nece drzava osiromasiti zbog njegove plate, to je samo mazanje ociju javnosti.

Evropa vapi za ovakvim strucnjacima...samo ti putuj Radovane!

Pa neka ide u privatni sektor...ima ko ce da radi...oni ispod , a opet i blizu njega verovatno imaju dosta i iskustva i znajnja...idi prijatelju pa potrazi posao...ne volim SNS (SRS) ali je g-dja Tabakovic potpuno u pravu...ne znam da li ce se bas privatni sektor "polomiti" oko Jelasica, s obzirom na stanje u Narodnoj banci...

Ukratko, sve "go strucnjak do strucnjaka" a ekonomija propala...Nemjte mu dati vecu platu...nek´ide...

Odgovoran posao sigurno da traži i visoku nadoknadu za taj posao. Guverner zaslužuje veću zaradu od ostalih, možda i najveću, ali tu postoji više problema. Prvo guverner nije izabran ni na konkursu, ni izmedju više potencijalnih kandidata, on je izabran i imenovan po partijskom ključu. Dakle njegova funkcija nije samo stručna već i politička ma koliko on to poricao. Drugo , gdin Jelašić je znao da će biti guverner u jednoj siromašnoj zemlji koja ne može ni po zaradama da prati visokorazvijene zemlje. Treće , guverner Jelašić je guverner u uslovima svetske krize a ne blagostanja. Da li guverner Jelašić ima izbora? Naravno da ima. On uvek može , kao sposoban čovek sa biografiom guvernera, da bude direktor ili predsednik neke od stranih banaka u našoj zemlji i da ima zaradu od 10.000 E pa navise ( setimo se B.Djelica), a to je priznacemo mnogo više od 4.000 evra u NBS!!! To bi bilo pravedno, jer zašto bi neko radio za "malu" platu, od koje ne može da plaća ni ratu kredita za vilu na Dedinju. Ovako bi on dobio mnogo više , a mi bismo dobili novog guvernera koji bi opet radio taj posao na isti način kao i dosadašnji guvrerner i za isti novac. Zato ne vidim zašto je velika polemika oko ovog pitanja, jer svaki zaposleni ako smatra da može i zaslužuje više treba da pokuša da promeni poslodavca ili posao.

Nasli su Jorgovanku Tabakovic i Zorana Krasica da ga komentarisu, koja je ovo tragikomika.

Radovan Jelasic sa svojom konzervativnom politikom je zasluzan sto je u ovo vreme bankarski sektor u Srbiji stabilan, 4300 evra mesecno nije puno za to.

Mislim da ljudi ne shvataju sta se desava u svetu trenutno, i da je ovo ovde u Srbiji jos i super.

Mislim da bi gospodin mogao malo na prosecnu srpsku platu. SRAMOTA SAMO TO MOGU RECI

bez obzira na sve politicke komentare - ne postoji drzava na svetu (osim mozda u Africi) gde guverner zaradjuje manje od 4-5k evra mesecno. Budimo realni to je malo bolja plata u Nemackoj ili Velikoj Britaniji, a da ne govorimo koliko kod njih zaradjuju direktori preduzeca ili ne daj boze guverneri... tako da u principu Jelasic vredi tih 4-5k evra s obzirom da Srbija ipak nije Nemacka itd, pa samim tim i njegova guvernerska plata treba da bude manja a 4-5k je sasvim ok po meni...

Ovog strucnjaka treba nagradiditi zatvorom a ne sa evrima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.